latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:28 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Vučić u srijedu sa predstavnicima vlasti i opozicije u Srpskoj o reviziji tužbe

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić usaglasili su večeras mjere, koje će preduzeti Srbija u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, koju je najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

A nakon jučerašnjeg stava vladajuće koalicije u Srpskoj o potrebi hitnog održavanja sastanka sa rukovodstvom Srbije, Aleksanadar Vučić iz Beograda je potvrdio da će sastanak biti održan najkasnije do srijede. Sa rukovodstvom Srbije trebalo bi da okupi predstavnike vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Važno je da se sa predstavnicima iz Srpske trezveno i hladne glave o svemu razgovara, bez obzira na tešku poziciju i situaciju – poručio je iz Beograda premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Dodikom sad ću da razgovaram sa Mladenom Ivanićem. Mislim da ću u srijedu najkasnije sve da ih vidim na okupu i one Srbe iz Banjaluke i one iz Sarajeva sa svima želim da razgovaram da čujem šta je njihovo mišljenje, kaže Vučić.

Na hitnost održavanja sastanka predstavnika Srpske sa rukovodstvom Srbije sinoć je ukazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Da svi zajedno iskažemo očekivanja sa rukovodstvom Srbije u Beogradu kako bi razgovarali o položaju koji je adekvatan i koji odražava naše viđenje provođenja Dejtona i Republike Srpske u ovome, poručio je Dodik

Vučić je poručio da je očigledno da predstoje prilično turbulentna politička vremena u regionu, za koje Srbija nije odgovorna niti je to bilo čime izazvala. Kaže da je revizija presude nešto što predstavlja tešku i drugačiju situaciju za Srbiju. Uloženo je mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti i to će Srbija nastaviti da čini – poručio je Vučić.

- Ovo govori koliko sam bio u pravu kada sam insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka, zato što je očigledno da smo svi mi negde naučili šta je to što vole da čuju Evropljani, šta Amerikanci i Rusi, ali nismo razgovarali dovoljno između sebe. Nismo ušli u cipele onog drugog i nismo pokušali da shvatimo njihove muke i probleme, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da cijeli ovaj proces udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumijevanja, a da je mnogo energije i truda uloženo po tom pitanju.