latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:28 | Autor: RTRS

Predstavljen prvi leteći automobil, košta 400.000 dolara (VIDEO)

Holandska kompanija PAL-V je još 2012. predstavila prototip letećeg automobila, a pet godina kasnije ponudiće kupcima prve produkcijske verzije ove neobične letjelice.
Leteći automobil Liberty (Foto: PAL-V) -
Leteći automobil Liberty (Foto: PAL-V)

Firma PAL-V koja je razvila leteći automobil Liberty, tvrdi da je njihovo vozilo spremno za svakodnevnu upotrebu i da je usklađeno sa bezbjednosnim propisima, kako drumskog tako i vazdušnog saobraćaja.

U početku, u ponudi će se naći ekskluzivna limitirana serija Pioneer Editions od 90 primjeraka, koji će se prodavati po cijeni od 600.000 dolara. Kasnije će u prodaju biti ukčljučen i bazični model, PAL-V Liberty Sport, koji će moći da se nabavi za "skromnijih" 400 hiljada dolara.

Letjelice tipa Liberty su vrsta žiroplana i vizuelno više podsjećaju na helikopter nego na klasičan avion.

Ipak, za razliku od helikoptera, ne mogu da poleću vertikalno, ali im je dovoljna veoma kratka pista da bi uzletjeli, pa su sa te strane veoma praktično rješenje za leteći automobil.

Osim toga, njima je znatno lakše upravljati nego helikopterom.

Da bi mogli da upravljaju ovom letjelicom/vozilom, budući vlasnici moraju pored vozačke da posjeduju i dozvolu za letenje žiroplanom, koja se, kako tvrde u kompaniji PAL-V, može dobiti nakon 30-40 časova obuke.

Proizvođač kaže da je za modifikaciju letjelice iz konfiguracije žiroplana u automobil potrebno svega 5-10 minuta. Kada se nađe na putu, Liberty može da se kreće brzinama do 160 km/h.

Leteći automobil izrađivaće se u Holandiji, a predviđa se da će glavno tržište biti Sjeverna Amerika.