X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/02/2017 |  18:54 ⇒ 19:09 | Izvor: RTRS

Samačko vjenčanje u Јužnoj Koreji sve popularnije

Sudbonosno „da“ u Јužnoj Koreji sve češće se tokom venčanja izgovara samo jednom. Trend samačkog braka, odnosno braka sa samim sobom, sve više uzima maha, prenijela je južnokorejska agencija „Јonap“.
Reklama na veb-sajtu "Daemyung Born Wedding" - Foto: Screenshot
Reklama na veb-sajtu "Daemyung Born Wedding"Foto: Screenshot

Kim Јi Džung, šminkerka u poodmaklim tridesetim godinama, započela je dijetu kako bi bila spremna za fotografisanje na dan svog vjenčanja na proljeće. Sa bijelom haljinom, cvjetnim buketom, svadbenom tijarom i šminkom, na slici će biti zanosna, kao i svaka mlada, osim što pored nje mladoženje neće biti.

Uprkos tome što je sama, neće da propusti priliku da zabilježi procvat svoje mladosti na svadbenoj fotografiji, iako je to pomalo neobično.

“One žele da imaju svadbenu sliku dok još nije kasno, dok su još mlade i zgodne, posebno zbog društvenog trenda kasnog stupanja u brak“, objasnila je jedna žena zaposlena u foto-studiju u Seulu koja je željela da ostane anonimna.

Paket najčešće obuhvata frizuru i šminku za mladu, iznajmljivanje dvije svadbene haljine, dvije uramljene fotografije i foto-album od 10 stranica. To sve košta oko 879 dolara.

Singl svadbe (svadbe za samce) su najnovije otjelotvorenje socijalnog trenda usamljenika – jesti, uživati u životu, putovati sam. Taj trend definiše malu, ali rastuću grupu unutar mlađih generacija Јužne Koreje.

Život samaca je takođe zanimljiva tema i za industriju zabave, nekoliko TV programa emituju sadržaje različitih žanrova u kojima je glavni gost samac.

Rijaliti program, emitovan u martu 2013, prati svakodnevicu poznatih samaca koji su uglavnom iznad starosnog prosjeka za ulazak u brak u Јužnoj Koreji.

Fenomen baca svetlo na vrtlog promjena koje utiču i na bračni status u Јužnoj Koreji kao i na doživljaj braka.

Ohrabrena rastom tog trenda, 36-godišnja žena je saopštila grupi od devet svojih prijatelja da je na nju red da primi svadbene poklone iako se ne udaje. Ona je u društvu jedina neudata i svakom od njih je donela poklone u vrijednosti od 300.000 korejskih vona (oko 250 evra).

“Neki od njih se sele, sa drugima se gubi kontakt, zato sam htela da povratim svoj deo svadbenog novca pre nego što bude kasno“, objasnila je buduća mlada.

Prema podacima za statistiku u Koreji od 2015. godine, prosječne godine ulaska žena u brak u toj zemlji bile su oko 30, što je značajno povećanje u odnosu na 2000. godinu kada je prosek bio 26,5 i na 1990. godinu, kada je taj broj iznosio 24,8.

Odgovarajuća starosna dob za muškarce u Јužnoj Koreji je takođe skočila sa 27,8 u 1990. godini na 32,6 u 2015, što bi, kako ocjenjuje agencija, značilo da u toj državi muškarci i žene čekaju u prosjeku do 30. godine da bi stupili u brak.

U međuvremenu, veliki broj žitelja te zemlje počeo je da misli da može bez braka.

Prema rezultatima istraživanja, 2008. godine 46,5 odsto žena koje nemaju partnera smatralo je da je brak nešto neophodno u njihovom životu. Taj broj je, prema statistikama, spao na 38,7 procenata u 2014, a istovremeno je broj muškaraca koji smatraju da im je brak neophodan spao sa 64,8 na 51,8.

Izvor: Tanjug