latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:49 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Đokić: Neće biti privatizacije Elektroprivrede RS (VIDEO)

Elektroprivreda Republike Srpske neće biti prodata Elektroprivredi Srbije, niti će biti privatizovana, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

To potvrđuje i precizan zaključak Narodne skupštine, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. Komentarišući pisanje beogradskih medija da bi Elektroprivreda Srbije mogla da kupi neke od elektrodistribucija u Srpskoj, istakao je da je nemoguće prodati distributivni dio preduzeća Elektroprivrede.

- Može se govoriti o tome da Republika Srpska ima potencijale za saradnju sa Srbijom, posebno u graničnom području, gdje je moguće graditi nove energetske objekte. Slažem se sa tim da je područje donje i srednje Drine vrlo zanimljivo za zajedničku aktivnost Republike Srpske i Srbije, pa i za BiH u cjelini, s obzirom da, kada je riječ o prekograničnim ili graničnim projektima, učestvuju i institucije BiH, posebno kod davanje koncesije - rekao je ministar Đokić.

On je dodao da je nemoguće prodati distributivni dio preduzeća "Elektroprivrede", te da se može govoriti o tome da Republika Srpska ima potencijale za saradnju sa Srbijom, posebno u graničnom području, gdje je moguće graditi nove energetske objekte.

Istakao je da je u nekolika navrata ponovljeno da postoje interesi da se sarađuje sa Srbijom u sektoru energetike, te da bi za Srbiju bila interesantna gradnja novih objekata koji mogu biti na Drini, Vrbasu i Bosni.

- Istovremeno, imamo i termoelektrane u kojima možemo razvijati oblike saradnje. Možemo puno raditi u jačanju kapaciteta u prenosu električne energije - rekao je on.

Đokić je istakao da je vrlo važno da Republika Srpska bude predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu, jer je to prilika da se predstave potencijali u oblasti turizma, te da se privuče što veći broj gostiju.

On je dodao da je značajno da svi gosti Republike Srpske dožive njene prostore, u kojima se nalazi mnoštvo drugih mogućnosti, koje turistički potencijali mogu da pokrenu i da se sa njima povežu.

- Važno je da saznaju i nešto o privredi Republike Srpske, o njenim prednostima u tom smislu i upravo zbog toga, pošto je turizam jedna od značajnih privrednih grana u sistemu svake države, mislim da u ovom području imamo prostora da učinimo mnogo više nego što smo do sada učinili - naglašava Đokić.

On je istakao da je njegov interes da se podrži turistička aktivnost Republike Srpske, jer je to prilika da se vide i drugi segmenti, kao što je industrija, kao i da se na taj način razvije širi oblik saradnje.

RTRS/SRNA