latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:35 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Trebinje- Potrebno udruživanje i kvalitet proizvoda za EU (VIDEO)

Završni forum o perspektivama razvoja poljoprivrede u BiH održan je u Trebinju u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU.
Trebinje- Forum o razvoju poljoprivrede - Foto: RTRS
Trebinje- Forum o razvoju poljoprivredeFoto: RTRS

Osnovni problemi sa kojima se domaći proizvođači suočavaju jesu nedovoljni podsticaji i ograničenja prilikom izvoza proizvoda na tržište zemalja EU. Poruka evropske delegacija hercegovačkim poljoprivrednicima je da se moraju udružiti u reprezantativne organizacije, ali i ispuniti standarde kvaliteta kako bi se našli na evropskom tržištu.

Med i ljekovito bilje samo su neki od autohtonih hercegovačkih proizvoda, čiji je kvalitet prepoznat na svjetskom tržištu. Međutim, proizvođači imaju probleme da ostvare zagarantovan otkup i dobru cijenu. Za dalji rad i konkurentnost na tržištu značajna su im savjetovanja i razmjena iskustava sa stručnjacima. 

Јadranka Kujačić, v.d. direktora Pčelarske zadruge "Žalfija", kaže da žele da čuju šta su njihove obaveze, te šta treba da da urade u vezi s dokumentacijom.

Krsto Asanović, proizvođač smilja, kaže da planiraju da ovo bude proizvodnja i za narednih 20 godina. Prema njegovim riječima, ima mnogo zasađenih površina, oko 8 hektara samo na Zupcima.

Na veliko evropsko tržište mogu konkurisati samo reprezantativna udruženja malih proizvođača, a proizvodi moraju ispuniti uslove kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Nadležne instance EU u BiH prepoznaju težak položaj domaćih poljoprivednika, manjak subvencija koje dobijaju, kako iz fondova, tako i od lokalnih zajednica.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, kaže da se nude velike mogućnosti za agrar, ali je potrebno da se poljoprivrednici udruže i da se dokaže kvalitet proizvoda koji treaba da ispunjavaju propisane standarde.

Eliđio Maluza, ekspert na EU tvining projektu, ističe da je veoma važna fito-sanitarna isparvnost proizvoda.

Konkretne cifre koje bi bile na raspologanju poljoprivrednicima u BiH kroz subvencionisane projekte danas nisu spominjane. Iskustva zemalja regiona kažu da je npr. u Crnoj Gori kroz pristupne projekte do 2020. godine raspoloživo do 39 miliona evra, a po projektu se može ostvariti i do 50 odsto bespovratnih sredstava.