X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/02/2017 |  21:10 | Izvor: RTRS

Hronični stres izaziva debljanje

Britanski ljekari uporedili su nivo stresa i tjelesne težine više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine, koji su učestvovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja. Studija je pokazala da stres utiče na debljanje i mršanje.
Gojaznost - Foto: ilustracija
GojaznostFoto: ilustracija

Naučnici su kontrolisali količinu hormona stresa - kortizola koji se nalazi u kosi.

- U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utiče na veći opseg struka i veći indeks tjelesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je hronični stres povezan s pretilošću - rekla je autorka istraživanja Sara Džekson.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlijezdama, a u vrijeme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i regulisanju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smješteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobijanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

- Nivo kortizola varira tokom dana, zavisno od vremena, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu pokazati stvarno stanje kada je riječ o dugotrajnom stresu - rekla je Džeksonova.

Izvor: Agencije