latinica  ћирилица
24/02/2017 |  21:04 ⇒ 25/02/2017 | 01:34 | Autor: RTRS

Parsi za RTRS: Odnosi SAD i Irana sve gori, na testu i nuklearni sporazum (VIDEO)

"Odnosi između SAD-a i Irana idu ka vojnoj konfrotaciji", izjavio je za RTRS Trita Parsi, direktor Nacionalnog iransko-američkog savjeta iz Vašingtona, najuticajnije iranske lobističke kuće u Americi.
Trita Parsi - Foto: RTRS
Trita ParsiFoto: RTRS

Parsi je gostujući u emisiji Protokol na RTRS, rekao da je to logičan zaključak iz onoga što administracija američkog predsjednika Donalda Trampa trenutno radi.

"Ne kažem da je to njihova želja, ali ako nastave ovim putem doći će do vojne konfrontacije, bez obzira na to da li je žele ili ne", kaže Parsi.

On je istakao bojazan da američko-iranski nuklearni sporazum neće preživjeti, osim ako Trampova administracija ne postane ozbiljnija u nastojanjima da ga sačuva.

Parsi ističe da je američki predsjednik 'najmanje bitan igrač' u strategija prema Iranu i da on ne učestvuje u njenoj izradi i donošenju odluka, te da postoje dva pravca djelovanja.

"Sa jedne strane imate ljude koji su iz vojske i koji su proveli mnogo vremena u Iraku i Avganistanu i na oba ta mjesta često su se sukobljavali s pripadnicima Iranske revolucionarne garde i kurdskim snagama. Oni imaju dubok animozitet prema kurdskim snagama", kaže Parsi i dodaje da je druga dimenzija više strateška, a to je vjera da Sjedinjene Države moraju da budu dominantne na Bliskom istoku.

 

RTRS: Nakon istorijskog sporazuma 2015. godine između Sjedinjenih Država i Irana, posljednjih mjeseci, nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika, stanje je sve gore. Nove sankcije, zabrana putovanja, između ostaloga. Da li ste iznenađeni ovakvim pristupom nove administracije?

PARSI: Nisam toliko iznenađen pristupom koliko njihovom nesposobnošću. Iznenađen sam što se pokazalo da su toliko nesposobni da sprovode politiku. S obzirom na to da je Tramp bio, relativno uspješan biznismen, moglo se očekivati da bude mnogo efikasniji nego što jeste. Umjesto toga vidimo dramatične ideološke razlike unutar njegovog tima. I ogroman nedostatak povjerenja u ljude koji su dio njegovog spoljnog okruženja. Rezultat toga je da većinu vremena provedu svađajući se, umjesto što pokušavaju da sklope adekvatne politike.


RTRS: Šta mislite koja je Trampova strategija prema Iranu? Ako uopšte postoji?

PARSI: Mislim da je Tramp najmanje bitan igrač u strategija prema Iranu. Strategija dolazi od drugih ljudi i Tramp se samo upoznaje s njom, ali ne učestvuje u njenoj izradi i donošenju odluka. I mislim da to dolazi iz dva pravca. Sa jedne strane imate ljude koji su iz vojske i koji su proveli mnogo vremena u Iraku i Avganistanu i na oba ta mjesta često su se sukobljavali s pripadnicima Iranske revolucionarne garde i kurdskim snagama. Oni imaju dubok animozitet prema kurdskim snagama. I u najvećoj mjeri, umjesto da imaju strateške ciljeve, rukovode se željom za osvetom protiv Kurda. Vjeruju da obje Bušove admiistracije i Obamina administracija nisu bile dovoljno oštre prema Irancima i oni žele da budu oštri. S kojom svrhom, šta je krajnji cilj i kako je on povezan sa drugim globalnim ciljevima Sjedinjenih Država, nikada nisu uspjeli da mi objasne. Ali želja za osvetom je veoma jasna. Postoji i druga dimenzija koja je više strateška, a to je vjera da Sjedinjene Države moraju da budu dominantne na Bliskom istoku. Da pristup Obamine administracije i smanjenje prisustva na Bliskom istoku nisu bili dobri i da Sjedinjene Države moraju da jačaju svoj uticaj i moć tamo. Ako vam je dominacija cilj onda vam je Iran neprijatelj jer Iran dovodi u pitanje američku dominaciju. Ali ćete zažmiriti na sve katastrofe koje izazivaju Saudijci i na sav teror koji vehabije sprovode, jer na kraju dana, Saudijci podržavaju američku dominaciju. I mislim da to jasno vidimo. Postoji vrlo jasna naklonost prema Saudijskoj Arabiji u Trampovoj administraciji i snažan animozitet prema Iranu. I mislim da to objašnjava ono što sam maloprije rekao o težnji za dominacijom, jer ako je Trampovoj administraciji stalo do borbe protiv terorizma bili bi znatno oštriji prema Saudijcima, imajući na umu šta oni rade. Umjesto toga, oni dopuštaju da Saudijci rade šta god žele.


RTRS: Prema tvrdnjama Trmpa, razlog za uvođenje zabrane putovanja je bezbjednost Sjedinjenih Država. Prethodna američka administracija je javno optužila Saudijsku Arabiju da je zažmirila na otvoreno finansiranje terorističkih organizacija. Zašto i oni nisu obuhvaćeni zabranom?

PARSI: Vraćam se na ono što sam rekao, mislim da sa strateškog aspekta postoji dugogodišnja pozicija američke vlade da zažmire na ono što Saudijci rade dok god Saudijci podržavaju američke dugoročne ciljeve u regionu, odnosno dominaciju. Mislim da kod Trampa vidimo i poslovnu stranu. Poslovne veze koje ima u Sjedinjenim Državama i koje odbrambena industrija ima sa Saudijcima vode ih do toga da zažmire na ono što Saudijci rade. Da je ovdje riječ o nacionalnoj bezbjednosti, a ja mislim da nije, zabrana bi izgledala dramatično drugačije od ovoga kako danas izgleda. Ovdje je riječ o nečemu potpuno drugom. Ovdje je riječ o tome da postoje elementi u Trampovoj administraciji koji žele da postoji zabrana za muslimane, koji žele da smanje muslimansku populaciju u Sjedinjenim Državama. Ne mogu da napadaju Saudijce i Egipćane zbog odnosa koje imaju s njima, ali mogu napadati Somaliju, Sudan, Iran, jer su to zemlje s kojima nemaju veze.


RTRS: Mislite li da će američko-iranski nuklearni sporazum preživjeti?

PARSI: Mislim da će sporazum teško preživjeti, osim ako administracija gospodina Trampa ne postane ozbiljnija u nastojanjima da ga sačuva. Trenutno ne rade ništa da bi ga sačuvali, a kao rezultat toga ovo nije sporazum koji može da preživi sam. Potrebna mu je stalna pažnja i potrebno je da resursi stalno budu usmjereni prema njemu da bi preživio. A Trampova administracija ne radi ništa. Mislim da će Evropa biti veoma značajna, jer ako Trampova administracija naruši sporazum, odustane od njega, on i dalje može da preživi u drugačijoj formi ako Evropljani odluče da će se oni pridržavati sporazuma. Da će se oni pobrinuti da njihove kompanije posluju sa Iranom i da ne dopuste da te kompanije počnu da napuštaju iransko tržište zbog prijetnji američkim sankcijama. U tom slučaju, mislim da sporazum može da preživi, ali za to je potrebno jedinstvo u Evorpi, ali i velika politička hrabrost.


RTRS:
Kako vidite buduće odnose Sjedinjenih Država i Irana?

PARSI: Ako ne dođe do promjene, mislim da vidimo naginjanje ka vojnoj konfrontaciji. To je logičan zaključak iz onoga što Trampova administracija trenutno radi. Ne kažem da je to njihova želja, ali ako nastave ovim putem doći će do vojne konfrontacije, bez obzira na to da li je žele ili ne.


RTRS: Uticajni „Bruklings institut“ je 2009. godine napravio scenario u kojem dolazi do sukoba između SAD i Irana. Danas u Kongresu imamo rezoluciju, kojom bi se američkom predsjedniku odobrilo da koristi vojsku, ako je neophodno, da bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja. Da li je rat zaista ozbiljna prijetnja?

PARSI: Mislim da je rat ozbiljna prijetnja, ne mislim da je neposredna, ali smjer koji je Trampova administracija odabrala na kraju će dovesti do rata, ako ne promijene pravac. Nema scenarija u kojem Sjedinjene Države i Iran mogu da podnesu ovu vrstu tenzija koje je izazvala Trampova administracija, a da to u jednom trenutku ne dovede do vojne konfrontacije. Dakle, potrebna je promjena kako bi se izbjegao rat, ali za sada ne vidimo mnogo želje za promjenom iz Trampove administracije.