latinica  ћирилица
25/02/2017 |  09:10 ⇒ 09:17 | Autor: RTRS

Ribari iz Јadrana izvukli grdosiju dugu četiri metra

Nekoliko kilometara južno od ostrva Glavata, na dubini od oko 160 metara, u mrežu se uhvatila riba kakva se rijetko viđa.
Raža žutulja (Foto: Fejsbuk/Ivica Trojanović) -
Raža žutulja (Foto: Fejsbuk/Ivica Trojanović)

"Trofejna riba Dasyatis centroura iz porodice žutulja (Dasyatidae) dostiže dužinu do 4 metara. Obično je duga od jednog do tri metra, širine do 2.1 metara, a težine do 200 kilograma", objasnio je na Fejsbuku pelješki fotograf Ivica Trojanović.

Trijanović je naveo da je ova trofejna riba dugačka 380 centimetara i široka 210.

"Najveći zvanično zabiljženi primjerak (koliko sam uspio da pronađem) ulovljen je 1953. godine u Hvarskom kanalu, i bio je dug 396 centimetara. Primjerci duži od 2-3 metra su rijetki u Јadranu, i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora), kao i zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku, dok je na ovim prostorima srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima, a u toplijim mjesecima koti do 4 mladunaca. Nema posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje, kojih se treba čuvati jer su otrovne.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetara i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, a da riba nije ni blizu bila u vazduhu pa ostaje procjena da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra težili su više od 30 kilograma.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je italijanskim trpezama. Zahvaljujemo se doktoru Valteru Kožulu, naučniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje, koji je utvrdio o kakvoj je ribi riječ", napisao je Trojanović na svom Fejsbuk profilu.

Izvor: Indeks