latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:18 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Banjaluka: Osuđenik kreči stanicu u koju je više puta privođen

U Banjaluci je jedan osuđenik dobio neobičan zadatak- da okreči policijsku stanicu u koju je više puta privođen...
Krečenje-ilustracija (Foto: grupko.rs) -
Krečenje-ilustracija (Foto: grupko.rs)

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak izjavio je da više od polovine osuđenika koristi pravo rada u i van Zavoda za koji su plaćeni.

- Više od polovine osuđenika dobrovoljno radi na okolnim imanjima, obrađujući zemlju, neki su moleri, krojači, keramičari ili su angađovani kao građevisnki radnici. Osim što mogu nešto novca da zarade, vrijeme im znatno brže prolazi - rekao je Selak.

Prema njegovim riječima, zanimljiva je i činjenica da neki od njih rade na renoviranju policijske stanice u koju su nekada privođeni ili zgrade suda u kojem su osuđeni.

- Јedan od osuđenika mi je rekao da mu je bilo neobično kada je dobio zadatak da okreči policijsku stanicu u koju je ranije više puta privođen, a u kojoj su ga prepoznali policajci iz perioda kada je činio krivična djela - naveo je Selak.

On je dodao da su pojedina osuđena lica angažovana u Osnovnom sudu na raznošenju kancelarijskog namještaja i arhivskih spisa.

Selak je napomenuo da rad osuđenicima omogućava i dobijanje raznih pogodnosti u Zavodu, a da se uzima u obzir i kod uslovnih otpusta.

- Neki od osuđenika su u Zavodu savladali pojedine zanate i od njih imaju koristi kada odsluže kaznu. Imamo slučajeve da su našli posao upravo u djelatnostima za koje su obučeni u našem zavodu - rekao je Selak.

Selak je naveo da do sada firme i ustanove koje su angažovale osuđenike, nisu imale primjedbe na rad i ponašanje osuđenika, te da su ih neke i više puta angažovale.

Selak je istakao da većinu hrane, uglavnom povrća, voća i žitarica, za potrebe Zavoda proizvode osuđenici, a rade i na farmi životinja.

Izvor: SRNA