latinica  ћирилица
25/02/2017 |  13:27 ⇒ 16:34 | Autor: RTRS

"Plakat sa obješenim ljudima ukazuje na položaj Srba u Hrvatskoj"

Udruženje Srba iz Hrvatske upozorilo je da pojava plakata u Vukovaru, na kojem je prikazano drvo sa obješenim ljudima i natpisom "Srpsko obiteljsko stablo", ukazuje na jansu poruku i ozbiljnost položaja u kojem se nalaze Srbi u Hrvatskoj.
Vukovar oblijepljen grafitima "Srpsko porodično stablo" (foto:twitter.com) -
Vukovar oblijepljen grafitima "Srpsko porodično stablo" (foto:twitter.com)

"Sve ovo jasno pokazuje kuda ide politika u Hrvatskoj i kakav je njen odnos prema drugim narodima, a posebno prema Srbima", ističe se u saopštenju, uz podsjećanje da se plakat pojavljuje nakon postavljanja spomen-ploče u Јasenovcu sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i spomen-table ubijenim ustašama u krugu bolnice u Sisku, te spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku.

Nažalost, navodi Udruženje, i ovog puta izostala je reakcija zvaničnih državnih institucija i pravosuđa koje je još etnički motivisano.

U saopštenju se upozorava da će se, ukoliko se ovo divljanje ne zaustavi, preostali Srbi u Hrvatskoj naći u nezavidnom položaju pred lokalne izbore u maju.

"Zato još jednom apelujemo da međunarodna zajednica, kao i institucije matične države, osude ovakve pojave i zaštite preostale Srbe u Hrvatskoj", ističe se u saopštenju, koje je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

U saopštenju se napominje da se u Hrvatskoj od početka građanskog rata /1991-1995/, a posebno u posljednje vrijeme otvoreno zagovara ustaška ideologija, podižu spomenici ratnim zločincima i ploče sa natpisom "Za dom spremni".

Iz Udruženja napominju da posebno dolazi do izražaja ne samo rehabilitacija kardinala Alojzija Stepinca, nego i nastojanje da bude proglašen za sveca, a da posebno zabrinjava činjenica da na sve ovo nema ni reakcije iz EU, čiji je Hrvatska stalni član.

U saopštenju se podsjeća da i posljednji izvještaj organizacije za ljudska prava "Amnesti internešnel" za 2016. godinu govori da u Hrvatskoj još traje diskriminacija Srba i Roma.

"Sve ovo ukazuje da Vlada Andreja Plenkovića nije u stanju ili ne želi da zaustavi one koji rehabilituju ustašku ideologiju, iako su i predstavnici Srba u hrvatskom Saboru podržali ovu vladu", navodi se u saopštenju.

Na Trpinjskoj cesti u Vukovaru pojavio se plakat sa porukom "Srpsko obiteljsko stablo" na kojem je prikazano stablo sa obješenim ljudima, kao i slike Ante Pavelića.

O slučaju obaviješteno državno tužilaštvo

Pripadnici vukovarsko-sremska policije obavili su uviđaj u vezi sa pojavom plakata u Vukovaru na kojem su prikazani obješeni ljudi na drvetu i natpis "Srpsko obiteljsko stablo", te je cijeli slučaj proslijeđen nadležnom državnom tužilatvu, prenose hrvatski mediji.

Demokratski savez Srba najoštrije je osudio pojavu plakata koja je usmjerena protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civilizovanih građana Hrvatske.

"Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih", navodi se u saopštenju ovog saveza.

U saopštenju se naglašava da se izostanak jasnog stava i reakcije državnih tijela sasvim sigurno tumači kao slabost te tako daje dodatna snaga ekstremnim organizacijama i pojedincima da rade reviziju istorije i konstantnim pritiskom u javnosti sprovode u djelo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva.

Izvor: SRNA