X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:17 | Izvor: Agencije

Veliki proboj u liječenju side: Virus nestao kod 5 pacijenata (VIDEO)

Naučnici su napravili veliki korak u borbi protiv HIV-a. Iako istraživanje još traje, riječ je o rezultatima koji mogu da usmjere dalje studije.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Novo liječenje na bazi vakcine daje nadu da osobe zaražene HIV-om uskoro više neće morati svakodnevno da uzimaju terapiju.

Stručnjaci su kombinovali dvije nove vakcine protiv HIV-a s lijekom koji se inače koristi za karcinom, u eksperimentalnom liječenju koje je trajalo tri godine na Istraživačkom institutu “IrsiCaixa Aids“ u Barseloni.

Nakon primljene terapije, virus više nije mogao da se detektuje kod pet od 24 pacijenta, a njegovo širenje je spriječio imunološki sistem pacijenata, piše "New Scientist". Јedan od njih ne koristi lijek protiv HIV-a već sedam mjeseci jer su testovi negativni.

Naučnica koja je vodila projekat, Beatriz Mote, rekla je da je njen tim na pravom putu da otkrije terapiju koja bi mogla da bude alternativa antiretrovirusnim lijekovima protiv side (ART).

Prema podacima UN-a, oko 18 miliona ljudi - polovina onih koji širom svijeta žive s HIV-om, uzimaju ART da bi usporili napredovanje infekcije. Međutim, ti lijekovi su skupi i mogu da imaju vrlo neprijatne nuspojave, a pacijenti moraju da ih uzimaju svaki dan.

Mičel Voren, izvršni direktor neprofitne organizacije Avak koja pacijentima obezbijeđuje vakcine, izjavio je za Independent da je studija sprovedena na premalom uzorku da bi moglo da se govori o konkretnim zaključcima, ali da su njihova otkrića zanimljiva i važna. Dodao je da je ovo primjer terapeutske vakcine, namijenjene već zaraženim ljudima.

Dktorka Mote i njen tim davali su pacijentima s dijagnostikovanim HIV-om kombinaciju vakcine koja stimuliše rast bijelih krvnih zrnaca koja prepoznaju i uništavaju ćelije zaražene virusom.

Učesnici istraživanja su uzimali i ART tri godine, a za to vrijeme se pratilo stanje njihovog imunološkog sistema.

Zatim je 15 pacijenata primilo veću dozu nove kombinacije vakcina koja je doslovno "isprala" virus iz tkiva gdje može da se učauri.

Virus se brzo vratio i ponovno počeo da se širi kod 10 pacijenata, pa su nastavili da uzimaju ART, dok je kod pet pacijenata nalaz bio negativan.

Kod pojedinih nije više bilo potrebe za svakodnevnim lijekom više nedjelja, a u jednom slučaju čak sedam mjeseci.