latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:42 | Autor: RTRS

U vladi Njemačke sukobi zbog šnicli i kobasica

Ministarka za zaštitu životne sredine u Njemačkoj Barbara Hendriks izazvala je pravu pobunu najviših državnih funkcionera nakon što je najavila zabranu konzumiranja mesa na prijemima za državne službenike, ministre i njihove pomoćnike.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Britanski Gardijan piše da su tako ministri u Njemačkoj na nedavno održanom događaju u vladi bili prinuđeni da, umjesto kobasica, gulaša i ostalih jela sa mesom, na dnevnoj trpezi imaju jabuke, jela sa sojom, belgijsku salatu i slično.

Portparol ministarstva za zaštitu životne sredine Njemačke Majkl Šroren istakao je da je riječ o simboličnom potezu, jer vlada mora da praktikuje ono za šta se zalaže. Kako kaže, u suprotnom sva priča o štetnosti konzumacije mesa ne bi bila vjerodostojna.

Ideja da šnicle i kobasice zamjeni salata nikako se nije dopala ministrima u vladi kancelarke Angele Merkel. Tako se prvi pobunio ministar za hranu i poljoprivredu Kristijan Šmit koji je optužio Hendriksovu za teror „dadiljanjem“.

Ministarki zaštite prirodne sredine otvoreno je poručio da je pitanje izbora hrane stvar slobodnog izbora i da ne postoji nikakva šansa da vegetarijanstvo bude obavezno u institucijama vlasti.

U zvaničnoj izjavi Ministarstva za zaštitu sredine Njemačke stoji da zabrana konzumiranja mesa nije pokušaj da se ljudima nešto na silu nameće: „Želimo da postavimo dobar primjer za borbu za očuvanje klime, jer je vegetarijanska hrana više prijateljski nastrojena prema čuvanju životne sredine nego ishrana sa mesom i ribom“.

Njemački mediji pišu i da nije poznato da li se sporna odredba o zabrani konzumiranja mesa odnosi na njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Izvor: RTS, GARDIЈAN.