latinica  ћирилица
25/02/2017 |  20:06 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Ј. Koreja: Napravljen prvi sat na Brajevom pismu

Јužnokorejska programerska kompanija Dot napravila je prvi pametni sat na Brajevom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od uređaja 21. vijeka.
Napravljen prvi sat na Brajevom pismu (Foto: thegadgetflow.com) -
Napravljen prvi sat na Brajevom pismu (Foto: thegadgetflow.com)

Širom svijeta živi više od 285 miliona slabovidnih osoba i očekuje se da će ovaj uređaj olakšati život mnogima od njih. Sat se spaja na pametni telefon putem Bluetootha, kao i svaki drugi pametni sat, i može primiti bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu kojom će se tekst prikazivati.

Takođe, korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat takođe podržava i Open API, što znači da bilo ko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.

Većina digitalnih uređaja za slijepe osobe koristi zvuk što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih posjeduje samo pet odsto slabovidnih osoba.

Dot pametni sat od marta 2017. godine trebalo bi imati 100.000 slijepih osoba, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40.000 satova. Јedan od budućih korisnika navodno je i Stevi Vonder. Oko 1.000 satova biće dostupno u maloprodaji u Londonu po cijeni od 320 dolara.