latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:51 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Počeo Vaskršnji post (VIDEO)

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas počinju Veliki ili Vaksršnji post, koji će trajati sve do praznika Vaskrsenja Hristovog, odnosno 48 dana. Veliki post ustanovljen je od svetih otaca kao duhovna priprema za praznik nad praznicima-Vaskrsenje Hristovo.
Počeo Vaskršnji post - Foto: RTRS
Počeo Vaskršnji postFoto: RTRS

U Novom zavjetu u više navrata navode se primjeri posta. Gospod Isus Hristos je poput Mojsija postio 40 dana na Gori Kušanja, a postili su i Sveti Apostoli, kao i svi istinski hrišćani u svim vremenima.

"Post je težnja da se očistimo od grijeha, da se ispovijedimo i da se tog grijeha oslobodimo, da se pričestimo, jer se zapravo pričešćem mi osvećujemo", navodi Mladen Majkić, protojerej-stavrofor.

Posti se na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava upotreba ulja i vina.

Na praznik Blagovijesti dozvoljena je riba. Post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane, već od svih rđavih djela, zbog čega se kaže da je na putu spasenja post jedno krilo, a molitva drugo.

"Post bez molitve je samo disciplina, nema tu duhovnu sadržinu i značaj, što znači da je post sadržajan samo ako je propraćen molitvom", podsjeća protojerej, Slavoljub Knežević.

Vaskršnji post naziva se još i Veliki post, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja.

Traje od Čistog ponedjeljka do Lazareve subote. Na kraj ovog posta nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vrijeme trajanja posnog perioda 48 dana-najduži u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.