latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:56 | Autor: RTRS

Nikolić na sjednici Savjeta bezbjednosti o Kosovu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovaće danas u radu sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti razmatran redovan kvartalni izvještaj o radu UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho)

Tom prilikom Nikolić će se sastati sa stalnim predstavnikom Ukrajine pri UN Volodimirom Јelčenkom, koji je predsjedavajući Savjetu bezbjednosti UN, saopštila je pres-služba predsjednika Srbije.

U svom prvom izvještaju o radu UNMIK-a, novi generalni sekretar UN Antonio Guteres ocijenio je da slabi posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Guteres je u izvještaju, o kojem će se raspravljati na Savjetu bezbjednosti UN sutra, pozvao lidere obje strane na uzdržavanje od zapaljive retorike i da svoje stavove iznose isključivo mirnim putem i kroz odgovoran dijalog.

U izvještaju, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine, navodi se navodi da su tokom tog perioda tenzije između Prištine i Beograda dostigle "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima".

Guteres je naveo da nije postignut jasan napredak kad je riječ o uspostavljanju Zajednice srpskih opština /ZSO/, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU", prenosi RTS.

Guteres ističe da je pravo na bezbjedan i dostojanstven povratak osnovno i nepovredivo te naglašava da UN ostaju spremne da podrže povratak, pomirenje i rješavanje pitanja teškog nasljeđa sukoba na Kosovu.

On navodi da su kosovske vlasti odgovorne za održavanje vladavine zakona i obezbjeđivanja prava na povratak, te da te vlasti moraju da obezbijede da incidenti kao što su oni koji su se dogodili u Suvoj Reci i Dečanima ne budu presedan za sistematsko sprečavanje povrataka.

Guteres ocjenjuje da je odsustvo odgovora javnih institucija u incidentima u Suvoj Reci i Dečanima razočaravajuće.

On ističe da UNMIK nastavlja da prati razvoj događaja u vezi sa unapređenjem i zaštitom vjerskog i kulturnog nasljeđa, i navodi da zabrinjava to što kosovske vlasti uporno odbacuju zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za obnovu srpske pravoslavne crkve u Prizrenu.

Izvor: SRNA