latinica  ћирилица
27/02/2017 |  08:48 ⇒ 08:53 | Autor: RTRS

Mitrović: 1.mart- uvod u rat i majorizaciju Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je 1. mart dan sjećanja na preglasavanje i majorizaciju srpskog naroda u BiH i početak građanskog rata, čije su posljedice hiljade ubijenih, nestalih i raseljenih ljudi, kao i hiljade razrušenih domova i ognjišta.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je rekao da je 1. mart 1992. godine jedan tragičan datum kada je iskopan duboki jaz između naroda u BiH, a što se potvrdilo i nastavilo 20 godina nakon rata.

"Prve srpske žrtve rata vezane su za mart i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji i zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda", podsjetio je Mitrović.

On je naveo da zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanjem revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu predstavlja nastavak rata, ali drugim sredstvima.

"Ovo je nastavak rata drugim sredstvima, jer je danas nastavljena ista bošnjačka politika uz podršku različitih političkih moćnika koja je dovela do bombardovanja Republike Srpske, kao i do skrnavljenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", zaključio je Mitrović.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRЈ.

Taj dan u FBiH obilježava se kao "dan nezavisnosti", dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: SRNA