latinica  ћирилица
27/02/2017 |  08:48 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Radnici ŽRS ne odustaju - za petak najavljen protest (VIDEO)

Zaposleni u Željeznicama Republike Srpske ne odustaju protesta koje su najavili za 3. mart u Doboju zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja prema radnicima, nove sistematizacije i neisplaćivanja izvršnih presuda.
Trninić sa predstavnicima sindikata "Željeznica Srpske" - Foto: RTRS
Trninić sa predstavnicima sindikata "Željeznica Srpske"Foto: RTRS

Resorni ministar Neđo Trninić kaže da će iduće sedmice na sastanku sa upravom i Nadzornim odborom Željeznica pokušati riješiti neka od ovih pitanja. Protesti, smatra, nisu opravdani.

Sindikalni predstavnici Željeznica ne odustaju od protesta. Iako nisu sigurni šta nakon toga, u jedno jesu - žele da rade i zarade svoje plate ali i da im se obezbijedi ono što im je zagarantovano Zakonom o radu - nesplaćeni topli obroci i regres od 2011.

- Protesti će, najvjerovatnije, biti održani u petak, 3. marta. Cilj protesta nije nanošenje štete preduzeću, već da skrenemo pažnju da se stvarno nalazimo u situaciji u kojoj se ništa ne rješava, kaže Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske.

- Tražimo decidno poštivanje Zakona o radu u pogledu eventualnog viška zaposlenih, odnosno utvrđivanje kriterijuma sa sindikatom, izmirivanje obaveza prema radnicima, ističe predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, Obrad Belenzada.

Protesti su pravo svih zaposlenih ali u ovom momentu nisu opravdani - stav je resornog ministarstva. Ministar Neđo Trninić kaže da proces restrukturisanja željeznica još nije ni počeo ali da će u dogovoru sa zaposlenim naći najbolje rješenje za sitematizaciju i isplatu otpremnina onima koji ostanu bez posla: "Sva dugovanja prema radnicima će biti izmirena prije početka restrukturisanja ŽRS, uz pomoć Svjetske banke, što je i predviđeno Reformskom agendom."

U sindikatu su nezadovonjni i odnosom rukovodstva. Tvrde da dok oni koji rade nemaju za život, drugi se bahate. Kažu da rukovodstvo ignoriše njihove zahtjeve da im se odgovori koliko ljudi prima ugovorene plate i koliki je njihov iznos.

Resorni ministar poručuje da će na sastanku sa upravom i Nadzornim odborom Željeznica ispitati navode sindikata o ugovorenim platama, ali da će Vlada i razmaztrati poslovanja svih javnih preduzeća.

Na protestim u Doboju u petak radnici će od uprave Željeznica tražiti da učestvuju u pregovorima, ali i utvrđivanju odgovornosti, pa ako treba, kako kažu, i smjenama zbog lošeg stanja u Železnicama.