latinica  ћирилица
27/02/2017 |  09:59 ⇒ 10:01 | Autor: RTRS

Latinović: Bošnjaci svu energiju usmjeravaju na uništenje Srpske

Činjenica da Bošnjaci pokušavaju Srbima da nametnu 1. mart ili takozvani "dan nezavisnosti BiH" kao praznik, a da istovremeno osporavaju 9. januar, jasno govori o težnji njihove nacionalne i političke elite, njihovom viđenju prošlosti, ali i budućnosti u kojoj neće biti Republike Srpske, rekao je istoričar Goran Latinović.
Goran Latinović, istoričar (foto: http://istorijabl.weebly.com) -
Goran Latinović, istoričar (foto: http://istorijabl.weebly.com)

On je ocijenio da je cjelokupna bošnjačka nacionalna i politička elita prožeta mitovima o takozvanoj "srpskoj agresiji na BiH i srpskom genocidu nad Bošnjacima".

"Bošnjaci smatraju Srpsku posljedicom i jednog i drugog i svu energiju usmjeravaju ka njenom uništenju. Dakle, ovi mitovi su u osnovi savremene bošnjačke nacionalne i političke ideologije i oni su uzrok sadašnjih i budućih kriza i sukoba u BiH", ocijenio je Latinović.

On je naveo da prilikom svakog razmišljanja o sadašnjem političkom trenutku u BiH treba imati u vidu da su tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine muslimani, odnosno Bošnjaci, imali najbrojniju armiju i otvoreno se zalagali za uspostavljanje kontrole nad cijelom BiH.

"Kraj rata su dočekali na manje od 25 odsto njene teritorije i ova frustracija nezaobilazan je činilac u svakoj analizi agresivne bošnjačke politike, kao i stalnoj težnji da kroz krize u 'hladnom građanskom ratu' nakon 1995. godine pokušaju da ostvare ciljeve koje nisu mogli za vrijeme tragičnog sukoba", istakao je Latinović.

Ovaj profesor Univerziteta u Banjaluci rekao je da se često zanemaruje da su prve žrtve građanskog rata u BiH bili srpski civili, te da je razlog za ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, 1. marta u Sarajevu, bilo isticanje srpske zastave na svadbi, što pokazuje kako bi izgledao život Srba u nezavisnoj BiH pod bošnjačkom dominacijom, jer je zastava simbol nacionalnog identiteta.

"Bošnjačko insistiranje da je riječ o prazniku svih građana BiH predstavlja vrhunsko licemjerje i istovremeno pokazuje potpuno odsustvo kritičkog i objektivnog rasuđivanja bošnjačke elite koja naprosto ne može da se suoči ni sa sopstvenom krivicom za izbijanje rata, niti sa zločinima počinjenim nad Srbima u ime nezavisne BiH", objasnio je Latinović.

On je rekao da Bošnjaci doživljavaju BiH kao prevashodno svoju državu u kojoj su oni njena glavni, dominantni i istinska snaga, dok istovremeno Srbe i Hrvate doživljavaju kao separatistički nastrojene narode koji imaju "rezervne" države - Srbiju i Hrvatsku.

"Iako nominalno priznaje nacionalnu posebnost i Srbima i Hrvatima u BiH, zvanična bošnjačka istoriografija njihove identitete smatra 'proizvodima' novije istorije. Bošnjački istoričari razvijaju tezu da je kod jednog dijela Bošnjaka pravoslavne vjeroispovijesti tek u 19. vijeku, pod uticajem moderne srpske države, to jeste Kneževine, a zatim Kraljevine Srbije, kao i pod uticajem Srpske pravoslavne crkve, odgojena svijest da pripadaju srpskom narodu. Riječ je o oživljavaju davno sahranjene austrougarske politike, koja je namjeravala da stvori takozvanu 'bosansku naciju'", naveo je Latinović.

On je dodao da u takvoj težnji bošnjački istoričari prećutkuju istorijske izvore koji nedvosmisleno govore da je srednjovjekovna Bosna bila srpska država, o čemu su svjedočenja ostavili vizantijski car, rimski papa i sami vladari Bosne, koji su svoje podanike nazivali Srbima.

"Težnja Bošnjaka da imaju monopol na pisanje i starije i novije istorije ima sasvim očiglednu političku pozadinu", rekao je Latinović.

On je ocijenio da je ključ opstanka BiH kao složene državne zajednice - konsenzus, odnosno saglasnost predstavnika sva tri naroda u vezi sa odlukama koje se tiču svih, jer je taj princip grubo narušen na sjednici Skupštine BiH u oktobru 1991. godine, kada su potpuno ignorisani prestavnici srpskog naroda.

Latinović je rekao da je referendum, na koji je 29. februara i 1. marta 1992. godine izašlo 63,4 odsto birača a 62,68 odsto glasalo za suverenu i nezavisnu BiH, bio nastavak nametanja odluka srpskom narodu o njegovoj budućnosti, kao i ignorisanja njegovih nacionalnih interesa.

"Zločin na Baščaršiji bio je logična posljedica takve politike i atmosfere koja je stvorena, a u kojem su Srbi doživljavani, ne kao jedan od tri konstitutivna naroda čiji bi glas morao da se uvažava jednako, već kao neprijateljski činilac koji treba da bude poražen i sveden na mjeru političkog uticaja koji mu drugi odrede", ukazao je Latinović.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRЈ.

Taj dan se u FBiH obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: Srna