latinica  ћирилица
27/02/2017 |  10:15 | Autor: RTRS

Srebrenica: Završen projekat "Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj"

Јapanska agencija za međunarodni razvoj završila je desetogodišnji projekat "Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj" u Srebrenici, a u posljednje četiri godine ovim projektom bile su obuhvaćene i opštine Bratunac i Rogatica.
Mladen Grujičić - Foto: SRNA
Mladen GrujičićFoto: SRNA

Delegacije ove tri opštine u januaru su bile u petnaestodnevnoj posjeti Јapanu i prisustvovale edukaciji za izradu biznis planova iz oblasti poljoprivrede, te obišle veliki broj plantaža, farmi i fabrika prehrambene industrije.

Nakon posjete i sagledavanja načina funkcionisanja japanske poljoprivredne proizvodnje i prerade, predstavnici ove tri opštine sačinili su akcione planove za razvoj poljoprivrede uz japansku podršku u narednom periodu koji su dostavljeni japanskoj agenciji i očekuje se odgovor i podrška Vlade Јapana za realizaciju tih planova.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić je optimista i očekuje da će ЈICA nastaviti djelovanje i pružanje pomoći ovoj opštini, ali vjerovatno u nekom drugom obliku i obimu u odnosu na dosadašnju.

Grujičić kaže da su opštinske delegacije iskoristile stečena znanja sa seminara i stručne posjete japanskim kompanijama i poljoprivrednicima pri izradi akcionih planova na osnovu kojih će biti donesena odluka o podršci ЈICA tim projektima.

On je istakao izuzetan značaj pomoći i rada japanskih stručnjaka na srebreničkom području, što je dovelo do razvoja više grana poljoprivrede i zaustavljanja odseljavanja stanovništva sa sela jer su stvoreni uslovi da mogu živjeti od svog rada na svojim imanjima baveći se poljoprivredom, uz primjenu stečenog znanja od japanskih stručnjaka.

Grujičić je uvjeren da će doći do nastavka saradnje sa japanskom agencijom i da će to doprinijeti daljem unapređenju poljoprivrede i podstaći preradu poljoprivrednih sirovina do finalnih proizvoda spremnih za plasman na tržište.

On je dodao da to treba da donese značajno bolji profit od prodaje sirovine kao što su mlijeko, malina, kupina i drugo voće i povrće koje se sve intenzivnije uzgaja u ovoj opštini i povećava se broj uzgajivača, posebno u plasteničkoj proizvodnji.

Izvor: Srna