latinica  ћирилица
27/02/2017 |  12:36 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Derventski logoraši ogorčeni kaznama za ratne zločine nad Srbima

Upravni odbor Udruženja zarobljenika opštine Derventa nezadovoljni su kaznama koji su pred bh pravosuđem izrečene za ratne zločine nad Srbima u ovom gradu.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Sud BiH je, ističu, nastavio praksu izricanja neadekvatnih kazni za počinjena najteža krivična djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Tako je Sud izrekao dvije godine zatvora Almazu Neziroviću, "poznatom mučitelju u logorima Dom ЈNA, Rabić, silosu u Polju i Brodu, iako je imao dovoljno dokaza da mu se može izreći i peterostruko veća kazna".

To je isto Sud učinio i u slučaju Damira Lipovca, komadanta logora Poljari, kome je izrekao sedam godina zatvora zbog ubistva dva zarobljenika zbog mučenja i premlaćivanja drugih logoraša.

Konkretno, u oba slučaja, Sud je imao dovoljno dokaza da im izrekne strožije kazne, jer se radi o krivičnim djelima ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te tako nije postigao svrhu kažnjavanja.

Članovi Udruženja zarobljenika - logoraša su ovakvim postupkom Suda jako ogorčeni, a naročito zbog ispoljene brutalnosti i bezobzirnosti zločinaca koji su nečovječno postupali prema zarobljenicima, te smatraju, da sa aspekta propisane kazne za konkretna djela, kazne moraju biti strožije, radi ostvarivanja svrhe kažnjavanja, kako generalne tako i specijalne prevencije.

Članovi Udruženja zarobljenika traže vanrednu Skupštinu Udruženja na kojoj bi se raspravljalo o dosadašnjoj kaznenoj politici Suda BiH, kao i donošenju odluke o neodazivanju Sudu na svjedočenje.

Svaka priprema od dobijanja poziva pa do suočavanja sa optuženim zločincem i znajući, prema dosadašnjoj praksi, da će zločinac biti minimalno kažnjen, ubija u njima svaku nadu, te ih i psihički i fizički dodatno slama i vraća u vrijeme boravka u logorima.

Iskustvo nam govori da u žalbenom postupku Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže Sudu neke od zvjerskih postupaka zločinaca, pa smo skeptični da će i u slučaju monstruoznog mučitelja Nezirović Almaza.

"Svi do sada procesuirani su bili stražari ili komadanti logora, a ni jedan do sada koji su naredili formiranje logora za Srbe i vršili imenovanje i postavljenje zapovjednika i stražara", navodi se u saopštenju.

Napominju da su oko same organizacije odlaska zarobljena radi svjedočenja, tj. oko prevoza i dnevnica svjedocima, prepušteni sami sebi, a materijalna i zdravstvena situacija zarobljenika je iz dana u dan sve lošija.

"Stiče se utisak da vlast, kao i politika, nije u dovoljnoj mjeri zainteresovana da se do kraja dovedu ovi krivični procesi", ističi derventski logoraši.

Na istom sastanku članovi Udruženja zarobljenika su jednoglasno osudili upućivanje zahtjeva za preispitivanje presude Sudu u Hagu protiv Republike Srbije za genocid, od strane jednog člana Predsjedništva BiH, umjesto da je o tome odlučilo kompletno Predsjedništvo BiH.