latinica  ћирилица
27/02/2017 |  13:03 | Autor: RTRS

EU proširila sankcije protiv S.Koreje

EU je uvela danas dodatne sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe i testova balističkih raketa, koji su izvršeni uprkos rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN koje ih zabranjuju.
Kongres Sjeverne Koreje - Foto: RTRS
Kongres Sjeverne KorejeFoto: RTRS

Evropski savjet saopštio je da nove mjere obuhvataju restrikcije u oblasti trgovine ugljem, željezom i rudom željeza, kao i zabranu uvoza bakra, nikla, srebra i cinka u Sjevernu Koreju.

Zabranjena je i prodaja novih helikoptera i brodova Sjevernoj Koreji, a pooštrene su i kontrole u sektorima saobraćaja, finansija i imovine.

Članice EU takođe će prekinuti svaki oblik stručne saradnje sa Pjongjangom koji bi mogao da doprinese sjevernokorejskom atomskom ili raketnom programu.

EU je uvela prve sankcije Sjevernoj Koreji 2006. godine u okviru međunarodnih napora da se spriječi razvoj nuklearnog i raketnog programa te zemlje.

Kina, glavni trgovinski partner i saveznik Sjeverne Koreje, suspendovala je sav uvoz uglja iz te zemlje prošle sedmice. Odluka je donesena poslije ubistva polubrata sjevernokojrekosg lidera u Maleziji.

Izvor: SRNA