latinica  ћирилица
27/02/2017 |  17:49 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Dodik: Utvrditi dopunu Krivičnog zakona Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je potrebno utvrditi dopunu Krivičnog zakona Srpske kojim bi bilo propisano da je postupanje mimo stavova Narodne skupštine Srpske krivično djelo.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Zalažem se da se ovo pitanje prouči i da ovakvo zakonsko rješenje počne važiti od 1. januara 2019. godine. To je neophodno uraditi ukoliko imamo odgovornost prema Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u holu Narodne skupštine Republike Srpske.

On kaže da, ukoliko se ne poštuje Narodna skupština Republike Srpske, onda se devalvira princip ravnopravnog sagovornika u BiH.

"Dejtonskim mirovnim sprazumom je propisano da u BiH postoje dvije strane - Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/. Srpsku na najvišem nivou predstavlja Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ i ukoliko se ne poštuju njeni stavovi, onda se ne poštuje ni Srpska", dodao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je poslaničkom raspravom pokazano da je bilo ispravno u Narodnoj skupštini Srpske razmatrati informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

"Nakon poslaničke rasprave, nazire se na koji način će biti doneseni skupštinski zaključci. Na Fakultetu političkih nauka sam naučio da postoje pratije koje su transformacione i one koje su transakcione i tu bi trebalo praviti razliku, što je bilo vidljivo i danas", dodao je Dodik.

On smatra da sva otvorena pitanja važna za Republiku Srpsku moraju biti navedena u skupštinskim zaključcima da bi predstavnici Srpske na nivou BiH imali orijentir u ponašanju.

Prema njegovom mišljenju, sada će biti nastojanja da skupštinski zaključci budu minimizirani, a političke partije u zaključcima moraju maksimalizovati zahtjeve Srpske.

Izvor: SRNA