latinica  ћирилица
27/02/2017 |  18:43 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Završena sjednica SB UN o Kosovu

U Savjetu bezbjednosti UN završena je sjednica na kojoj je razmatran redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara svjetske organizacije o Kosovu.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho)

Članicama SB se obratio i šef Unmika i specijalni predstavnik generalnog sekretara Zahir Tanin.

U ime Prištine govorila je ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Stavove Srbije zastupao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Izvještajem je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine tokom kojeg su na čelu UN bili i Ban Ki-mun i Antonio Guteres koji je u januaru stupio na dužnost generalnog sekretara.

U izvještaju je ocijenjeno da posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Guteres je ukazao je da nije postignut jasan napredak kad je riječ o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU".

Kako se navodi, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima".

U izvještaju se izražava i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose između Prištine i Beograda tokom posljednja tri mjeseca, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu.

Izvor: Tanjug