latinica  ћирилица
27/02/2017 |  18:57 ⇒ 28/02/2017 | 08:12 | Autor: RTRS

Međunarodni sud pravde traži pojašnjenje o legitimitetu Softića? (VIDEO)

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otkrio je sadržaj pisma iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Hag - Foto: Screenshot
HagFoto: Screenshot

Izetbegović je priznao da se u pismu traži pojašnjenje u vezi sa legitimitetom Sakiba Softića.

Sa sadržajem pisma, srpski i hrvatski član Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović još nisu upoznati.

Bakir Izetbegović pojašnjava da je razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje taj što su zabunu stvorila, kako ih naziva, privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnatka, koja su oni uputili Sudu 13. jula prošle i 3. februara ove godine.

Za njega je legitimitet Softića i dalje neupitan.

- Kolega Ivanić ne želi da na dnevni red Predsjedništva BiH staviti osporavanje legitimacije agenta Softića, jer zna da Predsjedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrješenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom, i da bi time i Ivanić, u formalnom smislu, potvrdio ono što je bjelodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju, kaže Izetbegović.

Da je sve u redu sa zahtjevom za reviziju tužbe bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Međunarodni sud pravde ne bi ni slao pismo, kaže Mladen Ivanić.

- Da je bilo u redu Sud bi to prihvatio i ne bi komentarisao. Sam zahtjev ima neki problem i vidjećemo kad dobijemo pismo šta je problem, dodaje Ivanić.

Za hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića pismo, kojim se traži pojedinačan stav članova Predsjedništva BiH o reviziji, najveći je šamar BiH.

Čović nije precizirao kako će se izjasniti ali je rekao da će insistirati na konsenzusu svih članova tj. jedinstvenoj odluci Predsjedništva BiH - za ili protiv podnesene revizije.

Važno je, kaže Čović, da Predsjedništvo funkcioniše jedinstveno oko svih pitanja: "I da naša komunikacija sa bilo kojom međunarodnom institucijom, time i međunarodnim sudom, bude kroz jedan glas, kroz jedan dopis i ako ga potpiše predsjedavajući da se podrazumijeva da je u to ugrađen stav i druga dva člana Predsjedništva. Sve drugo bilo bi put bez povratka za nas."

Iako je više puta najavljivao da će poslati novo pismo Međunarodnom sudu pravde, srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić to još nije učinio. Kaže da je pripremio pismo koje neće moći poslati redovnim putem zbog, kako kaže, postojanja paralelne bošnjačke strukture unutar Ministarstva spoljnih poslova.

- Odlučio sam da pošaljem izaslanika koji će lično odnijeti pismo. To će biti ministar inostranih poslova i sada traju aktivnosti da se dobije termin za posjetu Sudu, pojašnjava Ivanić.

Ivanić kaže da će poruke pisma biti jasne - da su svi njegovi pokušaji institucionalnog djelovanja propali i da je Međunarodni sud pravde dobio privatni zahtjev od neformalne grupe ljudi koja je unutar zvaničnih institucija napravila svoju paralelnu strukturu koja je jednonacionalna.