latinica  ћирилица
27/02/2017 |  19:10 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Proces za ubistvo srpskih zarobljenika u sarajevskom Velikom parku (VIDEO)

U Sudu BiH počelo je suđenje ratnom komandantu specijalne jedinice MUP-a tzv. Republike BiH Draganu Vikiću, ratnom ministru unutrašnjih poslova Јusufu Pušini i njihovim potčinjenima Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.
Dragan Vikić i Јusuf Pušina - Foto: klix.ba
Dragan Vikić i Јusuf PušinaFoto: klix.ba

Optuženi su za strijeljanje osam zarobljenih vojnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku, u aprilu 1992. godine. Izjasnili su se da nisu krivi.

Pune dvije i po decenije od strijeljanja zarobljenika u Velikom parku, prvi optuženici stigli su u sudnicu. Po scenariju već viđenom u slučaju Nasera Orića i u pratnji nekoliko desetina ratnih saboraca, poratnih tjelohranitelja i članova Antidejton grupe. Likvidacija zarobljenika izvršena je i bukvalno pod prozorima zgrade iz koje je Dragan Vikić komandovao specijalcima. Prema godinama starim, raspoloživim dokazima i svjedočenjima, prije strijeljanja Vikić ih je i saslušavao. A nakon strijeljanja, o zločinu je obavijestio svog tada nadređenog - Јusufa Pušinu. Malo kasnije od Pušine je Vikić dobio naredbu da se leševi uklone. 

Nije kriv, bar tako kaže, ni Mladen Čovčić – ili Senaid Čavčić, kako se u vrijeme zločina zvao! Ime je promijenio 1994. godine kako bi zametnuo svoje tragove u rušenju Starog mosta u Mostaru. U sudnici nije bio kriv ni trećeoptuženi Nermin Uzunović. Van sudnice revoltiran podrškom samo odabranima ponešto je i priznao!

Upravo su Uzunović i Mladen Čovčić ili Senaid Čavčić optuženi da su po naredbi pretpostavljenih, leševe strijeljanih zarobljenika sakrili. Posmrtni ostaci dva zarobljenika iz pokvarenog transportera, pronađeni su. Za šestoricom još se traga! I dok Uzunović zločine priznaje, odbrana optuženih oduševljena - kaže brani heroje! Vikićev advokat Fahrija Karkin, koji o "herojstvu" navodnih branilaca Sarajeva, i sam mnogo zna, najavljuje dug postupak. 

Ima li u toj "hrpi papira" mjesta za terorističku jedinicu "Ševe" i njenog vođu Nedžada Herendu koji su i direktni egzekutori u Velikom parku? Da li su među papirima i depeše Envera Mujezinovića u kojima piše kako su zarobljeni vojnici živi i zdravi pušteni kućama – a oni već bili likvidirani? Ili depeše sa sličnim sadržajem i sa potpisom Hasana Efendića? Mnogo je egzekutora iz Velikog parka ili onih, poput Vikića i Pušine koji su propustili zločin da spriječe ili kazne, a sada slobodno šetaju Sarajevom. Ili su još slobodnije iz njega davno odšetali! Zbog svega iz Srpske jedinstvena poruka – zakašnjela optužnica mora biti proširena!

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ističe da ova optužnica treba da bude proširena protiv svih lica koja su učestvovala, jer, kako kaže, ona se fokusira na komandnu odgovornost i prikrivanje zločina.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 80 svjedoka. Odbrana karte još ne otkriva! Bude li po scenariju "Orić" saslušavaće unedogled saborce optuženih koji će se u sudnici "zaklinjati" u njihovu nevinost. Možda i dio sudskih policajaca koji su Vikića danas srdačno pozdravljali.