latinica  ћирилица
27/02/2017 |  21:38 ⇒ 28/02/2017 | 13:35 | Autor: RTRS

SDS: Nećemo da blokiramo BiH

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske tvrde da su u koliziji skupštinski zaključci koji su glasovima vladajuće većine večeras usvojeni na posebnoj sjednici i najavljuju da će Savez za promjene na nivou BiH raditi u interesu Srpske i njenih građana.
SzP - Foto: RTRS
SzPFoto: RTRS

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izrazio je žaljenje što na posebnoj sjednici o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije vladajuća većina i opozicija nisu usaglasili zaključke.

- Nismo se uspjeli usaglasiti o četvrtom zaključku, kojim je definisano da Narodna skupština poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva s ciljem onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga - rekao je Govedarica novinarima, nakon posebne skupštinske sjednice.

Iz ovog zaključka je, tvrdi Govedarica, vidljivo da predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića ne interesuje revizija presude, nego žele da sve uvedu u dodatnu krizu jer smatraju da bi trebalo ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH.

- Nećemo da blokiramo BiH, da ugrozimo Dejtonski mirovni sporazum i zaustavimo sve aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH, koji sada ganjaju kriminalce, te dozvolimo bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da svu krizu koju je izazvao prenese na Srpsku - kaže Govedarica.

On smatra da je četvrti zaključak u koliziji sa zaključcima koji se odnose na Reformsku agendu i ponavlja da neće sarađivati sa Izetbegovićem jer je izazvao najveću ustavnu krizu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komentarišući prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika da budu usvojene izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojim bi bilo propisano da je postupanje mimo stavova Narodne skupštine Srpske krivično djelo, Govedarica je ocijenio da bi to bilo obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da je vjerovao da se moglo postići zajedničko rješenje u skupštini.

- Ovo je sve bila jedna velika improvizacija. Interes Republike Srpske nije blokada institucija, nego realizacija svih predviđenih projekata i planova, a Savez za promjene radiće u interesu Srpske - rekao je Borenović, koji tvrdi da skupštinski zaključci neće biti sprovedeni.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Đorđić tvrdi da će SNSD i Vlada Srpske učiniti sve da izazovu krizu da bi ostali na vlasti, ne razmišljajući o građanima.

Narodna skupština Republike Srpske večeras je odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH, a predstavnike Srpske u institucijama BiH pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.

Za zaključke je glasalo 46 poslanika, uzdržana su bila 23 poslanika opozicije, a niko nije glasao protiv.

Izvor: SRNA