latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:15 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Višković: Ministri iz SzP koče sprovođenje skupštinskih zaključaka

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ne očekuje da će biti sprovedeni skupštinski zaključci povodom zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije zato što su neki ministri iz Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH još unaprijed rekli da njih u suštini to ne zanima, da će oni raditi u tim institucijama.
Višković Radovan - Foto: RTRS
Višković RadovanFoto: RTRS

"Ovdje su u pitanju lični interesi pojedinaca koji ih stavljaju iznad institucija i iznad interesa Republike Srpske", rekao je Višković, reagujući na izjavu poslanika PDP-a u parlamentu Republike Srpske Branislava Borenovića da skupštinski zaključci neće biti sprovedeni.

Višković tvrdi da su poslanici opozicije juče imali namjeru da, na neki način, zloupotrijebe Narodnu skupštinu Srpske da bi se napravili zaključci koji bi amnestirali njihov nerad i nečinjenje u pravcu da zaustave razvlašćivanje Republike Srpske od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Borenović i njegov Savez za promjene samo optužuju vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, a nisu napisali nijedan zaključak nego su samo čekali zaključke vladajuće koalicije i da se onda oni ponašaju kao `veliki šefovi` u smislu ovo je prihvatljivo, ili ovo nije prihvatljivo", kaže Višković.

Višković je rekao da poslanicima opozicije u suštini nije ništa bilo prihvatljivo kada se pomenu zajedničke institucije BiH i mehanizmi zaštite interesa Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

"Opozicija u Republici Srpskoj se `pored očiju pravi slijepa` na istupe Bakira Izetbegovića i to već traje više od dvije godine. Oni se prave kao da se ništa u Sarajevu ne dešava, a dešavaju se krupne stvari, samo što to oni ne vide zaslijepljeni svojim ličnim i pojedinačnim interesima, pri čemu ih ne interesuje Srpska i njeni interesi", istakao je Višković.

Višković napominje da je degutantno komentarisati izjavu Branislava Borenovića kada je jasno juče u Narodnoj skupštini njegov dojučerašnji šef Mladen Ivanić rekao da je blokadu institucija u Sarajevu izazvao Izetbegović.

"Opozicija sada, na neki način, pokušava da lopticu prebaci na Republiku Srpsku i da amnestiraju Izetbegovića, da kažu da se ništa nije desilo. Mi u Sarajevu nastavljamo normalno raditi, jer će biti `smak svijeta` ako oni `potegnu ručnu` u Sarajevu, tražeći da se na dnevni red napokon u zajedničkim institucijama BiH stave pitanja od interesa za Republiku Srpsku i njene građane", zaključio je Višković.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović rekao je juče, nakon posebne sjednice parlamenta, da je vjerovao da se moglo postići zajedničko rješenje u skupštini, ali da je "sve bila jedna velika improvizacija", te da smatra da skupštinski zaključci neće biti sprovedeni

Izvor: Srna