latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:25 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Kotor Varoš: Usvojene mjere za poboljšanje stanja u komunalnom preduzeću "Bobas"

Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš su na današnjoj tematskoj sjednici o stanju u Komunalnom preduzeću "Bobas" usvojili mjere sa ciljem unapređenja poslovanja tog preduzeća.
Kotor Varoš - Odbornici Skupštine opštine - Foto: SRNA
Kotor Varoš - Odbornici Skupštine opštineFoto: SRNA

Zadužuju se Odjeljenje za privredu, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, Odsjek za inspekcijske poslove i komunalnu policiju da u saradnji sa Komunalnim preduzećem "Bobas" pristupe izradi Odluke o komunalnom redu, Pravilniku o uslovima i načinu odvoza smeća u gradu i mjesnim zajednicama, Odluke o javnoj kanalizaciji i upravljanju seoskim vodovodima.

Načelnik opštine će formirati radnu grupu koja će utvrditi putne pravce kojima će se vršiti usluga odvoza smeća u mjesnim zajednicama.

Komunalno preduzeće "Bobas" ima mogućnost da sa mjesnim zajednicama dogovori preuzimanje seoskih vodovoda, a, ukoliko se ne postigne dogovor, opština će obezbijediti čišćenje i hlorisanje seoskih bazena.

Opština Kotor Varoš pružila je podršku komunalnom preduzeću za obavljanje dopunskih djelatnosti za koje je registrovano, kao i za korištenje svih mehanizama naplate potraživanja.

Takođe, obaveza postavljanja revizionog šahta je na korisnicima kanalizacione mreže.

Nadležni organi opštine Kotor Varoš moraju poduzeti sve imovinskopravne mjere radi rješavanja pitanja titulara prava vlasništva nad izuzetim zemljištem za vodozahvatno područje, te o preduzetim mjerama izvještavati Skupštinu jednom godišnje.

Sadašnji vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća "Bobas" Slobodan Јurić rekao je da obaveze prema dobavljačima, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine, iznose 728.635 KM, što je glavni razlog nelikvidnosti ovog preduzeća.

"Sunovrat preduzeća je počeo 2010. godine, kada je donesena odluka da se smeće odvozi po mjesnim zajednicama i da se za odlaganje smeća Јavnom preduzeću "Depot" plaća 70.000 KM, umjesto da se odlaže na lokalnoj deponiji", istakao je Јurić.

On je naglasio da je bilo i zapošljavanja radnika bez osnova i da je najveći problem to što niko ne snosi odgovornost za trenutno stanje.

Prethodni direktor Komunalnog preduzeća "Bobas" Goran Kušljić poručio je da su zapošljavanja bila u skladu sa zakonom, te da su novi kamion i bager nabavljeni putem javne nabavke.

"Odlukom Skupštine opštine ostali smo uskraćeni za 50.000 KM na godišnjem nivou, što je dodatno otežalo naše poslovanje", dodao je Kušljić.

Nakon konstruktivne rasprave, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan predložio je mjere koje su odbornici jednoglasno usvojili, a sve sa ciljem unapređenja poslovanja i normalizacije stanja u Komunalnom preduzeću "Bobas".

Izvor: SRNA