latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:13 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Ivanić obećao podršku ugroženoj kategoriji stanovništva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti da će uraditi sve kako bi skrenuo pažnju na ugrožene kategorije stanovništva i podigao nivo svijesti radi prioritetnog rješavanja njihovih problema.
Ivanić obećao podršku ugroženoj kategoriji stanovništva -
Ivanić obećao podršku ugroženoj kategoriji stanovništva

Ivanić je podržao rad Koalicije organizacija u zdravstvu u BiH sa kojima je danas razgovarao o rijetkim bolestima, ali i o problemima sa kojima se pacijenti svakodnevno susreću, o borbi za njihova prava i o tome kako unaprijediti sisteme zdravstva u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvršni direktor Koalicije organizacija u zdravstvu Borislav Đurić rekao je da žali što se u svakodnevnim političkim temama izgube one koje su od životnog značaja za ljude i apelovao da nadležni učine sve kako bi bio poboljšan sistem zdravstva, a samim tim i kvalitet života u BiH.

Posljednji dan u februaru, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti. Rijetka bolest definiše se kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10 hiljada stanovnika. Iako se na prvi pogled čini da je ovaj broj mali, procenjuje se da u Evropi oko 30 miliona ljudi ima neku rijetku bolest.

U Srpskoj od rijetkih bolesti boluje oko 330 osoba, a u Centru za rijetke bolesti Republike Srpske registrovano je 130 različitih rijetkih oboljenja.