latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:40 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Srbija: Ove godine stambeno zbrinjavanje 2.000 izbjegličkih porodica

Srbija planira da ove godine riješi stambeni problem 2.000 izbjegličkih porodica iz BiH i Hrvatske, rekao je komesar za izbjeglice Vladimir Cucić.
Regionalno stambeno zbrinjavanje - Foto: RTRS
Regionalno stambeno zbrinjavanjeFoto: RTRS

Cucić je na skupu u Novom Sadu, gdje su predstavljeni rezultati Regionalnog stambenog programa, rekao da je u toku ili treba da počne izgradnja stanova u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

On je naveo da se u više od 100 lokalnih sredina obezbjeđuju seoska domaćinstva u kojima će živeti izbjegličke porodice, prenijeli su beogradski mediji.

Cucić je napomenuo da je identifikovano još 8.000 izbjegličkih porodica koje nemaju riješeno stambeno pitanje, pored 4.000 za koje je odobreno stambeno zbrinjavanje.

Na skupu je navedeno da bi u 2018. godini u Srbiji trebalo da bude izgrađeno još 2.500 stambenih jedinica za izbjegličke porodice.

U programu stambenog zbrinjavanja, izbjeglica učestvuju Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora.

Najveći donatori programa su EU i SAD, a iz EU stigla je i najava da će, ukoliko projekat bude tekao po planu, za Srbiju u ovoj godini biti izdvojeno dodatnih 20 miliona evra.

Srbija je najveći korisnik Regionalnog stambenog projekata i do sada je za nju odobreno 87 miliona evra bespovratnih sredstava.

Više od 100 komisija radi na tome da se utvrdi ko zadovoljava kriterijume i da se novac i građevinski materijal utroše na adekvatan način.

Izvor: SRNA