latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:45 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Šekovići: Stanovnici ove opštine još se oporavljaju od poplava (VIDEO)

Poplave koje su Srpsku zadesile 2014. godine nanijele su ogromnu štetu. Stanovnici Šekovića još se oporavljaju od ove katastrofe.
Šekovići - posljedica poplava - Foto: RTRS
Šekovići - posljedica poplavaFoto: RTRS

Povoljne vremenske prilike omogućile su nastavak radova na uređenju korita rijeke Drinjače u Šekovićima, koja je maja 2014. godine poplavila više od 300 stambenih objekata.

Vrijednost projekta je 4,6 miliona maraka i finansira se kreditom Investiciono-razvojne banke, a sredstva za eksproprijaciju uplatio je Fond solidarnosti Republike Srpske.

Domaćinstvo Radojčića jedno je od nekoliko stotina šekovačkih koja su poplavljena prije nešto više od dvije i po godine.

Do Radomira i njegove porodice spasioci su tada stigli helikopterom.

"Komšija mi je major u vojsci, on je s helikopterom došao ujutro i mi smo izašli, i djeca i žene.Svi su bili isprepadani. Јa vjerujem da je bila metar i po voda oko kuća", kaže mjheštanin Šekovića, Radomir Radojčić.

Za Radomira i njegove komšije koji žive na obali Drinjače projekat uređenja korita znači ostanak u rodnom kraju.

Radomirov sugrađanin, Dragutin Dragić, ističe da će projekat uređenja značiti svima. Korito Drinjače, kako kaže, širi se i udubljuje i on smatra da njegovim uređenjem mještani više neće imati problema.

Trenutno se izvode radovi kamenog oblaganja na donjem toku Drinjače u dužini od 550 metara, a projektom će biti obuhvaćeno 2.100 metara korita rijeke, pored urbanog dijela Šekovića.

"Rok za završetak radova je 17. septembar. Ovaj projekat je od velikog značaja za lokalnu zajednicu, da ne kažemo od životnog značaja, jer to što su doživjeli građani Šekovića maja 2014. godine, ne bih poželio nikada nikome", rekao je šef kabineta načelnika opštine Šekovići, Radomir Šarčević.

Јedini problem predstavlja revidiranje projekta, a za dodatna sredstva predstavnici lokalne uprave obratiće se Vladi Srpske, koja je dala veliki doprinos da se Šekovići što brže oporave od poplava.