latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:11 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Srbac: Realizacija Strategije razvoja do 2020. godine ne odvija se planiranom dinamikom (VIDEO)

U opštini Srbac realizacija Strategije razvoja do 2020. godine ne odvija se planiranom dinamikom. Da bi se u naredne tri godine realizovalo što više postavljenih ciljeva potrebno je revidirati postojeću, zaključeno je na sastanku partnerske grupe u postupku revizije po metodologiji za integrisano planiranje lokalnog razvoja.
Srbac - Foto: RTRS
SrbacFoto: RTRS

U lokalnoj upravi kažu da je mnogo razloga zbog kojih se Strategija usvojena 2010. godine ne realizuje planiranom dinamikom.

"Zbog poplava 2015. i 2016. godine faktički je bio smanjen razvoj, a osim poplava i već dobro poznato ne funkcionisanje skupštine dobrinijelo je tome", kaže Marko Miholjčić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.

Brojni su prijedlozi iz partnerske grupe za to kako unaprijediti razvoj i realizovati što više definisanih ciljeva.

"Nije usklađeno školstvo u odnosu sa privredom i ako i ima nekih zanatskih djelatnosti u obrazovanju nema ih praktično", napominje ovo Vojin Kusić, vlasnik i direktor privatne srbačke firme "Plasteks".

"Trebalo bi povesti računa o tome da se u što hitnijem vremenu obavi čišćenje odvodnih kanala, a spomenula sam i problem pitke vode jer još uvjek postoje krajevi u koje nije doveden gradski vodovod", smatra Vesna Savić, direktorica OŠ "Vuk Karadžić" iz Sitneša kod Srpca.

Revidirana strategija razvoja u naredne tri godine posebno će se fokusirati na realizaciju projekata iz privrede, društvenih djelatnosti i ekologije i turizma.

"Želimo da se povećamo broj zaposlenih ljudi i da se zadrže postojeća radna mjesta, a što se tiče društvenog života radiće se na podizanju nivoa komunalnih usluga", zaključio je Marko Miholjčić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.

Redefinisanom strategijom u naredne tri godine planirano je povećanje zaposlenosti i ukupnih prihoda privrednih subjekata za 5 i izvoza za 3 odsto.