latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:13 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Saša Čudić izabran za potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka

Odbornik iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić danas je na sjednici Skupštine grada Banjaluka izabran za potpredsjednika gradskog parlamenta.
Saša Čudić izabran za potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka - Foto: SRNA
Saša Čudić izabran za potpredsjednika Skupštine grada BanjalukaFoto: SRNA

Odbornici su razmotrili prijedlog odluke o izmjenama odluke o poslovnim zgradama, poslovnim prostorijama i garažama u svojini grada Banjaluka, kojom se propisuje način dodjele i obračun zakupa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će izmjenama ove odluke biti omogućen bolji položaj za korisnike koji su do sada nominalno koristili poslovni prostor bez naknade, a Uprava za indirektno oporezivanje BiH je porez obračunavala po komercijalnoj osnovi.

"Grad godišnje plaća 1,1 milion KM PDV-a, od čega značajan dio ide na poslovne prostore, koje mi besplatno dajemo na korištenje pojedinim udruženjima od interesa, kulturno-umjetničkim društvima i drugima", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci tokom sjednice.

On je pojasnio da će donošenjem izmjena ove odluke biti promijenjen način obračuna, tako što će se računati komercijalna cijena po postojećoj odluci, a udruženjima od posebnog interes biće dat popust, pa će se PDV računati na stvarnu, a ne na fiktivnu komercijalnu cijenu.

Tokom današnjeg zasjedavanja, odbornici će razmatrati i Prijedlog programa finansiranja sporta i fizičke kulture grada Banjaluka, za šta je iz budžeta grada za ovu godinu izdvojeno 2.122.000 KM.

Radojičić ocijenio da je potrebno uraditi novi kriterijum kategorizacije sportskih organizacija kako bi pravilnije rasporedio novac.

"U gradu ima više od 250 sportskih klubova. Kada god se dvojica u upravi posvađaju, oni formiraju novi klub. Zbog toga i u malim sportovima postoji pet do deset klubova i svi se javljaju gradu za finansiranje", rekao je Radojičić.

On je naveo da se trenutno iz budžeta grada finansira 71 klub, te da to ne može doprinijeti kvalitetu niti rezultatima.

Nezavisni odbornik Zoran Talić smatra da bi grad trebalo da finansira amaterizam u sportu, a profesionalni sportski klubovi bi trebalo da se izbore za sebe na tržištu.

"Vlada Republike Srpske bi trebalo da donese novi zakon o sportu, kojim će se jasno definisati da sportske organizacije nisu udruženja građana, već privredni subjekti, te da treba da izađu na tržište", rekao je Talić.

On ističe da bi sredstva grada trebalo da budu iskorištena za pronalazak talenata, koji se nalaze u školama, te ocijenio da tu treba rasporediti puno više finansija.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković smatra da se izdvaja dovoljno novca za sport, ali da sredstva nisu raspoređena na najbolji način.

On je naveo da je frapantna činjenica da se od 833.000 KM koje se iz budžeta izdvajaju za održavanje i sanaciju sportskih dvorana, čak 800.000 ide samo za održavanje Gradskog olimpijskog bazena.

Kolegijum Skupštine grada Banjaluka donio je odluku da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine Prijedlog etičkog kodeksa Skupštine grada Banjaluka.

Dogovoreno je da svi odbornici ponovo dostave svoje sugestije i prijedloge, da zasjedanju Kolegijuma prisustvuje i predsjednik Komisije za propise, predstavke i provođenje Etičkog kodeksa Stojan Vukajlović, kao i da će svi prijedlozi biti razmatrani i eventualno uvršteni u kodeks.

Izvor: SRNA