latinica  ћирилица
28/02/2017 |  17:22 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Gacko: Odbornici SO raspravljali o glavnim problemima u mjesnim zajednicama (VIDEO)

Odbornici SO Gacko raspravljali su o glavnim problemima u mjesnim zajednicama u ovoj opštini. Ekološka zagađenja i loša infrastruktura apostrofirana su kao ključna pitanja kako u gradskom, tako i seoskim područjima. Burne rasprave vodile su se o R i TE Gacko i emisiji pepela i prašine u vazduh, ali i izgradnji kanalizacije i vodovoda, koja se najavljuje decenijama.
Opština Gacko - Foto: RTRS
Opština GackoFoto: RTRS

Nerješeno pitanje vodovodne mreže, izgradnja prečistača i kanalizacije godinama muče Gačane.

Uz to, mnogi žive i rade na seoskim imanjima, gdje strahuju za kvalitet tla i vazduha, zbog sve češćih kvarova na filterskim postrojenjima Ri TE Gacko.

Zamjeraju svojim izabranim predstavnciima što se u skupštinskim klupama više bave politkanstvom, a ne rješavanjem životnih pitanja.

"Mislim da je loša saradnja mjesne zajednice i opštine, pozavo sam ih na zajednički rad jer 7.000 je mali broj stanovnika, a imamo toliki proizvidni kapacitet, treba nešto uraditi i za nas", rekao je Valtko Tepavčević, predsjednik MZ Brljevo.

Opozicija smatra da su i menadžment R i TE Gacko, ali i aktulena opštisnka vlast mogli uraditi više.

Ukoliko je bilo proupsta i djelovanja elektrane mimo ekoloških dozvola, kažu, neka odgovorni snose posljedice.

S druge strane, kažu, opštinska uprava godinama gomila probleme i ne vodi računa o zaštiti životne sredine. 

"Apsurd je da sa najvećim budžetom po glavi stanovnika u Srpskoj, imamo ove probleme. U budžetu nema niti jedne marke za ekološku sredinu, ni ovoj ni pršloj godini. Dakle od 22 miliona maraka za to ništa. Načelnika danas nema, ni inspektora, nemam riječi", ističe Siniša Šuković, odbornik SNSD-a u SO Gacko.

Sredstva za zaštitu životne sredine i poboljšanje uslova života građana izdvojena su kroz druge stvake u Budžetu, odgovaraju iz lokalne uprave. Pozivaju na zajednički rad i kod rješavanja pitanja zagađenja vazduha.

"Inspektori su sagledali stanje i došli do momenta kad je razmatramo mogućnost rješnja da li da je zatvorimo ili da radi pa da se trujemo, ne treba nam ni jedno ni drugo, treba da radi, ali moramo rješavati problem jer 90 odsto ljudi direktno ili posredno živi od RiTE Gacko", rekao je Radojica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko.

Zaključci o prvim koracima koje treba preduzeti ukoliko se problemi sa emisijom prašine ponove i nakon remonta R i TE Gacko, donijeće se na tematskoj sjednici.

Izgradnja vodvodne mreže čeka doradu glavnog projekta, dok bi radovi na kanalizacionom sistemu trebali početi uskoro, jer je usvojen Regulacioni plan kojim se definiše njegova gradnja.