latinica  ћирилица
28/02/2017 |  22:04 | Autor: RTRS

Umrla žena koja je bila simbol borbe protiv ebole

Salome Karva, osoba godine u izboru magazina Tajm za 2014. godinu i simbol borbe protiv ebole, preminula je usljed komplikacija poslije porođaja.
Virusi - Foto: Getty Images
VirusiFoto: Getty Images

Osoblje u bolnici nije htjelo da joj pomogne, pravdajući se da je "ona imala ebolu".

Ebola joj je odnijela roditelje, braću i gotovo cijelu rodbinu u avgustu 2014. godine i ona je bila zaražena, ali je uspjela da preživi. Ona je u oktobru te godine pisala britanskom listu "Gardijan", s namjerom da podjeli svoje iskustvo i pomogne oboljelima, pošto je poslije izliječenja radila u centru Ljekara bez granica u Liberiji.

Salome je preminula 21. februara, četiri dana nakon što je rodila svoje četvrto dijete, dječaka Solomona.

"Pozlilo joj je, prebačena je u bolnicu, ali niko nije htio ni da je pipne, dok je povraćala i imala nesvjestice. Osoblje se uspaničilo i vikalo da je ona imala ebolu. Nisu željeli da dođu u kontakt sa njenim izlučevinama, samo su je ostavili, niko nije htio ni inekciju da joj da. Možda je mogla da preživi da su joj pružili pomoć...", kaže njena sestra DŽozefina Menli.

Kako je govorila 2014. godine, treba se boriti protiv straha i stigmatizacije oboljelih od ebole, kao i da medicinsko osoblje treba da pronađe sreću u tome što se bori za život pacijenata sa teškom bolešću, kao što je ona radila.

"Tretirala sam pacijente kao da su moja djeca. Govorila sam im o svojim iskustvima. Govorila sam im svoju priču da ih inspirišem i da im kažem da mogu da prežive", navela je Salome.

Izvor: B92