latinica  ћирилица
01/03/2017 |  10:46 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Prevareni žiranti prijete radikalizacijom protesta (VIDEO)

Prevareni žiranati iz Donjeg Žabara, Pelagićeva, Šamca, Vukosavlja i Modriče održali su juče miran protest.
Modriča - žiranti - Foto: RTRS
Modriča - žirantiFoto: RTRS

Od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde RS traže da se ponište, kako su rekli, nezakonite presude u vezi sa bankarskom regulativom. Poručuju: ispaštaju oni koji su najmanje krivi.

Stoodstotnom ratnom vojnom invalidu i ocu četvoro djece Jovi Mariću iz Donjih Kladara sudije su naredile da vrati kredit od 25 hiljada maraka za lice koje nije imalo nikakvih primanja. Osim toga Marić ukazuje i na nekorektnost sudija. 

"Meni jedino preostaje da donesem benzina, polijem se ovdje, da narod zna- da se zapalim, kaže imaš moju 100% podršku, zapali se.Ja sam rekao OK, daj mi napismeno to što si rekao ja ću potpisati kao i mjenicu bez pokrića što sam potpisao. Kaže to neću – to mi je rekao gospodin, možda on to sada gleda, neka izađe pa kaže da to nije tako", ogorčeno govori Јovo Marić prevareni žirant iz Donjih Kladara kod Modriče.

Prevareni žiranti od nadležnih institucija Srpske i BiH traže kontrolu rada ovog suda, ali i drugih sudova kada je riječ o presudama u vezi s bankarskom regulativom.

"U javnosti ispada da se kreditno poslovanje obavlja na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i na osnovu Zakona o mjenici. Nije tačno, kreditno poslovanje se se obavlja na osnovu Zakona o bankama, a oni to bacaju u stranu. Sve presude protiv žiranata su donesene na bazi pogrešnih zakona.", kaže Mika Nikić, potpredsjednik Udruženja za zaštitu prevarenih žiranata BiH.

 Ukoliko se ništa ne promijeni, žiranti najavljuju radikalniju borbu u svim gradovima u BiH.

"U najskorije vrijeme može doći do direktnih rasprava žiranata i predmetnih sudija mimo prostorija suda, na pješačkim prelazima, drumovima, restoranima, haustorima, sa nemilim posledicama kako za jedne tako i za druge, ne samo kod nas već širom BiH", upozorio je prevareni žirant iz Modriče Risto Kuzmanović.

Protest u Modriči protekao je mirno i bez incidenata.