latinica  ћирилица
01/03/2017 |  11:43 | Autor: RTRS

Marić: Otvaranje pisma - velika greška i nediplomatski propust

Bivši ambasador BiH u Kini Borislav Marić ocijenio je da je otvaranje koverte sa pismom Međunarodnog suda pravde u Hagu, upućene predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, totalno neispravan čin koji je narušio diplomatski sistem i imidž zemlje.
Borislav Marić - Foto: SRNA
Borislav MarićFoto: SRNA

"Uobičajena je praksa da se pismo, kada ga neka od institucija dostavi funkcioneru neke države, iz ambasade samo dalje transferiše na njegovu adresu uz određeno propratno pismo. Otvaranje pisma je velika greška i nediplomatski propust", rekao je Marić Srni.

Ovaj diplomata koji će funkciju ambasadora BiH u Јapanu preuzeti u ponedjeljak, 6. marta, naveo je da u BiH postoje procedure da se ovaj nediplomatski čin, prekršaj i čista zloupotreba sankcionišu.

Marić je rekao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, upravo zbog gubitka povjerenja u diplomatsku proceduru, bio prisiljen da pismo pošalje putem specijalnog izaslanika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je izrazio ogorčenje činjenicom da je neko prije njega otvorio kovertu sa pismom koje mu je upućeno prošle sedmice i poručio da bi ovim trebalo da se bave istražni organi.

On je rekao je jedino njegovo pismo bilo otvoreno, ali ne i pisma druga dva člana Predsjedništva BiH.

"Sada čekam da nadležni organi sprovedu istragu i ako se potvrdi da je moje pismo otvoreno u Ambasadi BiH u Holandiji tražiću smjenu ambasadora Mirsade Čolaković", najavio je Ivanić juče u Sarajevu i nazvao takav čin "silovanjem Srba i srpskog naroda u institucijama BiH".

Izvor: Srna