latinica  ћирилица
01/03/2017 |  15:32 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Damovski za RTRS: Tražimo očuvanje ustavnog poretka i poštovanje izbornog rezultata

Makedonija je i danas suočena sa protestima nezadovoljnih građana, nakon pojedinih navoda su albanski poslanici uslovili podršku lideru Socijaledmokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu za sastav nove Vlade sa izmjenom Ustava.
Boris Damovski (Foto: english.republika.mk) -
Boris Damovski (Foto: english.republika.mk)

Albanci traže uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog ali i izmjenu drugih ustavnih kategorija, kojima se demonstranti oštro protive.

Јedan od organizatora protesta i član građanske inicijative "Za građansku Makedoniju" Boris Damovski, u izjavi za Radio Republike Srpske istakao je da se sastavljanjem takve Vlade neće u potpunosti ispoštovati volja građana na prošlim parlamentarnim izborima jer je najviše glasova osvojila partija VMRO-DPMNE dosadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, koji je odbio razgovore sa predstavnicima albanskih partija.

- Mi tražimo da se sačuva ustavni poredak i da se poštuje izborni rezultat - istakao je Damovski.

Albanska stranka Demokratska unija za integraciju, pokret Besa i Alijansa za Albance, prethodno su uslovili potpisivanje koalicionog sporazuma prihvatanjem "Tiranske platforme", koju su usvojili nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji. Dogovor predstavnika Albanaca iz Makedonije postignut je nakon konsultacija u Tirani sa albanskim premijerom Edijem Ramom i u Prištini sa predsjednikom samoproglašenog Kosoova Hašimom Tačijem.

- Ova platforma je donesena nakon završetka izbora i poslužila je kao sredstvo ucjene makedonskih partija. Ne znam da li iza toga stoji /Zoran/ Zaev ili neko drugi, ali svakako nije ono što žele građani Makedonije - zaključio je za Radio Republike Srpske jedan od organizatora protesta u Makedoniji Boris Damovski.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su krajem prošle godine. Partija VMRO- DPMNE Nikole Gruevskog osvojila je 51 mandat, Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva dobio je 49 poslanika. Albanska stranka Demokratska unija za integraciju, pokret Besa i Alijansa za Albance dobili su podršku glasača za 18 poslanika dok Demokratska partija Albanaca u Parlament ulazi sa dva poslanika.