latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:29 ⇒ 02/03/2017 | 11:39 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva: Političko Sarajevo se bavi opstrukcijama (VIDEO)

U BiH je blokiran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom koji je pretpostavka za Reformsku agendu, a tim dokumentima se cijelo vrijeme poigrava političko Sarajevo, izjavila je predsjednica Vlade Republike Srpske u emisiji "Telering" Radio-televizije Republike Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Premijerka je ocijenila da je Srpska izmirila sve svoje obaveze, a da svi problemi oko neizvršavanja Reformske agende "stanuju" u Federaciji BiH.

- S tim dokumentima se poigrava političko Sarajevo. Prvo su nam pričali o akcizama pa plavi dizel, izmišljali priče objašnjavali kako MMF to želi, a mi ne želimo. MMF to nikad nije želio, mi smo njima to delegirali i tražili da se uspostavi sistem plavog dizela, da bismo sebe rasteretili i mogli na drugi način da koristimo naše podsticaje, to nam je bilo u interesu. Davno je rečeno da to ne dolazi u obzir, jer će značiti poremećaj u budžetu i mi smo odustali. Onda nam neko priča kako to treba, a sve je zaustavljeno u Federaciji - rekla je Cvijanovićeva u emisiji "Telering".

Premijerka Srpske je rekla da u BiH postoji kontinuitet jedne politike koja dolazi kao remetilački faktor iz Sarajeva, a koja je uzrok blokade brojnih pozitivnih procesa i namjera i koja dovodi do potpunog nereda na političkoj sceni u BiH.

- Mi smo danas u situaciji da pričamo o kretanju ka evropskom putu, a s druge strane svi oni koji pozivaju na reforme, kojima su puna usta evropskog puta su zapravo ti koji su najveći kočničari takvih procesa. Sve ono što je dogovoreno na unutrašnjem planu, a odnosi se na neko ekonomsko ili socijalno poboljšanje, opet je zablokirano od strane političkog Sarajeva - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade Srpske smatra da se političko Sarajevo bavi opstrukcijama i pokušajima vraćanja na scenu tema koje izazvaju "veliku vatru", kao što se desilo sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Cvijanovićeva ističe da je Bakir Izetbegović, kao neko ko stoji na čelu takve politike, najveći problem ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu. Ističe da Izetbegović pokušava prikazati da svi problemi stoje u Republici Srpskoj, što je apsolutno neprihvatljivo.

- Iza toga što se Milorad Dodik, SNSD, politika koju on vodi i institucije Republike Srpske pokušavaju prikazati kao neko ko izaziva nered ili haos, skriva se jedna druga činjenica - da su te stvari na koje se oni pozivaju mnogo gore u Federaciji BiH - kaže Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske navodi da Izetbegović vrši zamjenu teza kada pokušava prikazati da je stanje u Republici Srpskoj loše.

- U FBiH minimalnu penziju dobijate sa 20 godina radnog staža, a u Srpskoj sa 15 godina. 82 odsto penzionera u Federaciji dobija minimalnu penziju od 324 KM, što znači da svega 18 odsto njih ima veću ili nešto veću penziju od minimalne. Izetbegović i ljudi iz Sarajeva moraju da znaju da oni duguju Republici Srpskoj, odnosno našem Fondu PIO, svake godine najmanje 76 miliona KM - navela je ona.

Cvijanovićeva dodaje da su u Srpskoj mnogo bolji uslovi za poslovanje, te da se od Federacije u svim dokumentima međunarodne zajednice u kojima se analizira poslovna klima, traže dvije stvari- poslovna registracija i reforma penzionog fonda po uzoru na Republiku Srpsku.

- U Republici Srpskoj za tri dana možete osnovati kompaniju sa minimalnim iznosom novca. U Federaciji vam za to trebaju 53 dana. Cijena električne energije u Republici Srpskoj je neuporedivo niža, I kada je u pitanju i industrijska i struja za domaćinstva - navela je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske ističe da političko Sarajevo pokušava da prikaže kako Dejton ne funkcioniše, jer je nezadovoljno rješenjem koje su Dejtonskim sporazumom dobili i nikako ne može da preboli to što postoji Republika Srpska.

- Republika Srpska je svih ovih godina pokazala mnogo više funkcionalnosti nego bilo koji drugi nivo vlasti i koliko god nas napadali mi znamo da je to tačno. U Srpskoj postoji apsolutna funkcionalnost i apsolutna povezanost i koordinacija svih institucija - navela je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske smatra bi entitetske vlade trebalo da budu motor kretanja, jer je zajednički mogu riješiti mnoga životna pitanja i naglasila da je dobra saradnja Srpske i FBiH ključ za napredak. Navela je da će vlade Srpske i FBiH 9. marta održati zajedničku sjednicu na kojoj će biti riječi o nekoliko suštinskih tema, među kojima je i usaglašavanje zakonodavstva.

- Teme su široko postavljene da bi svaki ministar ili ministarstvo mogli da delegiraju određenu temu - rekla je ona.

Govoreći o sankcijama SAD prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Cvijanovićeva je rekla da su one velika greška i nepotrebna stvar odlazeće američke administracije.

- Oni su vrlo lično shvatili neke stvari i krenuli da se obračunavaju zbog toga što lično nisu uspjeli da postignu ono što su ovdje htjeli postići. Tražili su od nas razne ustupke, ja sam svjedok mnogih stvari koje su tražene od predsjednika Dodika, za koje je on rekao da apsolutno ne dolaze u obzir. Zato su došle sankcije - istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o radu predstavnika Republike Srpske koji čine vlast na nivou BiH, Cvijanovićeva je rekla da se od njih tražilo da imaju stav, jer ga nemaju ni o jednom pitanju.

- Čula sam interpretacije kako nisu prihvatili posljednje zaključke NSRS, jer se od njih tražilo da blokiraju institucije BiH, što nije tačno. Tražilo se, pošto su rekli da rade u interesu građana Srpske, da se sa koalicionim partnerima sa nivoa BiH bave pitanjima od interesa za građane - navela je Cvijanovićeva i dodala da predstavnici Srpske u vlasti BiH žele zadržati funkcije i da im se SDA narugao.

Premijerka kaže da su predstavnici Republike Srpske u vlasti na nivou BiH nemoćni da delegiraju pitanja značajna za Srpsku, jer ne sarađuju sa institucijma Republike.

- Tamo jedino sada radi neki posao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, jer ukazuje na vaninstitucionalno djelovanje, te ko urušava institucije. Drugi ništa ne rade, a primjer je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica koji ne poznaje termine i kaže za Savjet ministara BiH da je vlada koja će raditi u tehničkom mandatu, što ne postoji - zaključila je Cvijanovićeva.

Pogledajte cijelu emisiju "Telering":