latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:36 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Petrovo: Počeo trodnevni Festival ruskog filma (FOTO)

U Petrovu je večeras počeo trodnevni Festival ruskog filma, te otvorena izložba "Rusija-korjeni pravoslavlja" na kojoj su predstavljene fotografije nekih od najznačajnijih dokumenata i ikona Ruske pravoslavne crkve.
Petrovo: Festival ruskog filma - Foto: SRNA
Petrovo: Festival ruskog filmaFoto: SRNA

Festival je otvorio drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Anton Sokolov, koji je istakao da će prikazivanje ruskih filmova u Petrovu doprinijeti razmjeni i produbljivanju kulturne saradnje.

Sveštenik Јovan Mihajlović istakao je da je večerašnjom izložbom fotokopija ruskih istorijskih crkvenih dokumenta ukazana velika čast Petrovu i da se u izloženim dokumentima osjeti neraskidiva veza između Srpske i Ruske pravoslavne crkve kroz pismo, fotografije hramova, jevanđelja i ikona.

Petrovo: "Rusija, korijeni pravoslavlja"

Direktor Kulturno-turističkog i sportskog centra Petrovo Mira Maksimović kaže da je za izložbu naročito zainteresovana mlada publika, te je izrazila nadu da je riječ o početku dugoročne saradnje sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Zamjenik načelnika Petrova Mladen Nikić poručio je da će tokom trodnevnog festivala građani ove lokalne zajednice imati priliku da se bolje upoznaju sa kulturom ruskog naroda.

Festival, koji je otvoren projekcijom filma "Posada" režisera Nikolaja Lebedeva, traje do 3. marta, a svake večeri od 19.00 časova biće prikazan po jedan film, dok će ulaz za posjetioce biti besplatan.

Sutra je na repertoaru film "Romanovi, krunisana porodica" režisera Gleba Panfilova, dok će u petak, 3. marta, biti prikazan film "Legenda br. 17" režisera Nikolaja Lebedeva.

Festival je organizovan u Multimedijalnom centru Doma kulture, uz pomoć Ambasade Ruske Federacije u BiH i Kulturno-turističkog i sportskog centra Petrovo.

Izvor: SRNA