latinica  ћирилица
02/03/2017 |  10:43 | Autor: RTRS

Život na Zemlji stariji nego što se ranije mislilo

Najstariji fosil pronađen na Zemlji datira od prije 4,2 milijarde godina, što pretpostavljeni početak bujnog života na našoj planeti pomjera stotinama miliona godina.
Nalazište fosila  (Foto: Ilustracija) -
Nalazište fosila (Foto: Ilustracija)

Mikroskopska bakterija, koja je manja od debljine ljudske dlake, pronađena je u stijenama u kanadskoj pokrajini Kvebek.

Prije nego što je u časopisu Nejčer potvrđeno otkriće 4,2 milijarde godina starih fosila bakterija, najstariji pronađeni fosil datirao je od pre 3,4 milijarde godina, što je naučnike nagnalo na zaključak da je život na Zemlji nastao prije 3,7 milijardi godina.

Sa novim fosilima naučnici su prisiljeni da zaključe kako je život na Plavoj planeti nastao pre 4,5 milijardi godine, tek 100.000.000 godina poslije njenog nastanka.

Fosil ukazuje na zanimljiv oblik bakterija: najviše podsjećaju na male tube jednim krajem povezane za tlo na dubini okeana.

Naučnici smatraju da je, s obzirom na svoju starost, bakterija živjela u uslovima izuzetne toplote i vlage – u okeanu čija je voda oko lokaliteta termalnih izvora dosezala temperaturu od oko 60 stepeni.

Otkriće fosila je najjači dokaz da su možda slična bića uspjela da se razviju u teškim uslovima na drugim planetama, prvenstveno na susjednom Marsu na kojem su, isto kao na Zemlji prije 4,2 milijarde godina, postojali okeani.

Grupa naučnika sa Londonskog koledža koja je otkrila fosil smatra da potraga za sličnim ostacima na Marsu povećava šanse za pronalazak dokaza o vanzemaljskom životu.

Izvor: Agencije