latinica  ћирилица
04/03/2017 |  07:55 ⇒ 05/03/2017 | 09:45 | Autor: RTRS

Mogerini: Impresivni rezultati (VIDEO)

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini rekla je danas u Sarajevu da je BiH postigla impresivne rezultate na evropskom putu u prethodne dvije godine, ističući da su to prvi, početni koraci koji još nisu pretočeni u konkretne rezultate.
Sarajevo: Mogerinijeva sa članovima Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sarajevo: Mogerinijeva sa članovima Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Mogerinijeva je naglasila da je za EU važno da BiH na evropskom putu nastavi da čini iskorake i pohvalila angažovanost Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

"Dosadašnji rad je prepoznat u evropskim institucijama i to je temelj naše buduće saradnje", rekla je Mogerinijeva na konferenciji za medije nakon susreta sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, zamjenicima predsjedavajućeg Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom, te ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Ukazujući da postoje izazovi u BiH i regionu, ona je rekla da vjeruje da lideri imaju mudrosti da prevaziđu te izazove.

Zvizdić je rekao da je Mogerinijevu informisao o dosadašnjim aktivnostima BiH na evropskom putu, posebno prioritetima.

"U svakoj oblasti na evropskom putu postignut je napredak u posljednjih 20 mjeseci. Dinamika evroatlantskih integracija Bih zavisi od našeg rada", istakao je Zvizdić.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o izazovima i tenzijama u BiH i regionu.

"Mir, stabilnost i saradnja moraju da budu imperativ našeg djelovanja", smatra Zvizdić.

U Sarajevu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini sa predstavnicima stranaka potpisnica Reformske agende.

Na sastanak su stigli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, lider SBB-a Fahrudin Radončić, predstavnik SDP-a Saša Magazinović, lider Demokratskog fronta Željko Komšić i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

Izvor: SRNA