latinica  ћирилица
04/03/2017 |  14:02 | Autor: RTRS

Kako ostati pozitivan kada situacija djeluje deprimirajuće?

Da li vas je nekad preplavilo osjećanje da, taman što ste izašli na kraj s jednim problemom, pojavio se novi?
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Kada prolazimo kroz tešku životnu fazu, neretko se javljaju depresija, anksioznost i osjećanje bespomoćnosti. Srećom, postoji nekoliko malih trikova koje možete da primjenite u svakodnevnom životu i koji će učiniti da se osjećate mnogo bolje. Najvažnije je da znate da - niste sami.

“Mala pobjeda“ svakog dana

Izdvojite neku prijatnu vijest koju ste čuli tog dana i usmjerite svoju pažnju samo na nju. Istraživanja su pokazala da se na taj način povećava nivo dopamina, hormona dobrog raspoloženja. Primjenom ove tehnike smanjićete anksioznost na duže staze.

Vježbajte!

Fizička aktivnost podstiče oslobađanje endorfina, drugog hormona sreće. Osim toga, počećete da gubite suvišne kilograme i bićete u boljoj formi, što će učiniti da se osjećate bolje i znatno vam olakšati suočavanje sa svakodnevnim problemima. Izađite iz svoje zone udobnosti i pokušajte da vježbate najmanje jednom nedjeljno, savjetuju stručnjaci.

Grlite druge i gradite povjerenje prema ljudima

Ovim dvema aktivnostima zajedničko je oslobađanje oksitocina, još jednog hormona koji nas čini srećnima. Istraživanja su pokazala da nepovjerenje čini ljude generalno manje srećnim.

10 minuta za opštu dobrobit

Možda će zvučati suludo, ali pokušajte da izdvojite bar 10 minuta dnevno na neku aktivnost, kojom ćete pomoći drugima, doprinijeti svjetskom miru ili učiniti svijet boljim mjestom na bilo koji način. Osjećanje očajanja zamijeniće osjećanje korisnosti, zbog čega ćete se osjećati znatno bolje u pogledu svoje situacije.

Izvor: Agencije