X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/03/2017 |  11:26 ⇒ 12:03 | Izvor: RTRS

Za imunitet je najvažnija zdrava ishrana

Zašto su djeca sve manje otporna na virusne infekcije? Vitamin D i beta glukani, kojih ima u ovasu i ječmu, smanjuju rizik od prehlade.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Svako dete, u proseku, oboli od prehlade čak četiri do šest puta godišnje, a sve je više mališana koji se prehlade i dva puta češće. Ljekari potvrđuju da je veliki broj dejce i ove zime imao neku virusnu infekciju stomaka ili respiratornih organa, a kao jedan od mogućih razloga navode da je imunitet današnje dece znatno slabiji nego kod mališana prethodnih generacija, pa su zato i bolesti mnogo učestalije.

- Savremeni način života i sve lošija ishrana i kvalitet namirnica koje unosimo su jedan od faktora koji narušavaju zdravlje imunog sitema. Djeca se već od prvih mjeseci života nezdravo hrane, sve je više mališana koji se slabo kreću i imaju loš san, a sve to negativno utiče na njihovo zdravlje - upozorava doktor Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

- Ranije su djeca imala veću otpornost na viruse i prehlade, a i astma i alergijske reakcije bile su rjeđa pojava - kaže dr Vukomanović. - Danas više nije tako, zato što je imunitet djece dodatno oslabljen. Roditeljima savjetujem da jačaju imunitet svoje djece preventivno i kontinuirano. To znači da obrate pažnju na njihovu ishranu i da im daju što više organskog voća i povrća, izbjegavaju slatkiše i sokove. Važno je da djeca provode dosta vremena igrajući se napolju kako bi imali dovoljno vitamina D.

Pored vitamina D, A, B, cinka, selena i ostalih vitamina i minerala koji su ključni za dobro zdravlje i za jačanje organizma, sve više ljekara za jačanje imuniteta kod djece preporučuje upotrebu beta glukana iz pekarskog kvasca. Ova supstanca važi za jednu od najsnažnijih prirodnih pokretača imunog sistemu i osim kvasca nalazi se u nekim žitaricama kao što su ovas i ječam, pojedinim pečurkama i algama.

- Ranije su beta glukani bili vrlo prisutni u lancu ishrane, pa smo ih konzumirali svakodnevno - kaže doktor Pol Klejton, profesor neurofarmakologije na Univerzitetu u Edinburgu, i jedna od najpoznatijih svetskih nutricionista. - Danas je kao posledica promena u prehrambenoj tehnologiji unos ovih jedinjenja znatno manji, što je dovelo do poremećaja u našem imunom sistemu. Zato je neophodno da ih kontinuirano unosimo kao dodatke ishrani.

Doktor Klejton objašnjava da ćelije našeg imunog sistema imaju specifične receptore za koje se vezuje beta glukan, ali i da su prirodne zalihe ovog jedinjenja u svetskoj populaciji veoma male.

- U normalnim okolnostima ćelije imunog sistema su vrlo malo stimulisane, ali su spremne na imuni odgovor kada im se to omogući, odnosno kada ih neko podstakne. Upravo to rade beta glukani, pojačavju reakcije naše ćelije imunog sistema na imuni odgovor. Zato je važno da deca imaju ova jedinjenja u organizmu u dovoljnim količinama kako bi njihovo zdravlje, a i zdravlje opšte populacije bilo što bolje.

 

SLATKIŠI NIKAKO

Doktor Goran Vukomanović upozorava da djeca veoma rano probaju slatkiše i nezdravu hranu i da je to velika greška koju roditelji prave dajući mališanima ove namirnice.

- Važno je da majke što duže doje svoju decu, jer je dokazano da je imuntet kod djece koja su dojena jači - kaže dr Vukomanović. - Da bi dijete ostalo zdravo, treba ga od malih nogu navikavati na zdravu ishranu i podsticati ga da se bavi bilo kojom fizičkom aktivnošću.

Izvor: Novosti