latinica  ћирилица
06/03/2017 |  19:42 ⇒ 07/03/2017 | 10:20 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva za RTRS: SDS potvrdio podaničku politiku u Sarajevu (VIDEO)

SDS tumara na političkoj sceni i u javnosti daje kontradiktorne stavove – ovako je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović za RTRS ocijenila odluku ove stranke da učestvuje na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Premijerka smatra da je u toj stranci postoji evidentan paralelizam. Smatra da traže pokriće i izgovor za svoju podaničku politiku u Sarajevu koju su pokazivali dvije godine dok su na vlasti na nivou BiH.

SDS je sve vrijeme pogrešno tumačio skupštinske zaključke – smatra Cvijanovićeva. Tvrdi da od te stranke niko nikad nije tražio da blokira bh. institucije, već da na dnevni red stave ona pitanja koja su značajna za Srpsku, ali su oni za to, kaže premijerka, bili nemoćni.

"Isto tako na određeni način i da sami sebe zaštite zapravo od sve one štete koja je njima sigurno prouzrokovala sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, gdje su se ponijeli na način kako su se ponijeli, da nisu htjeli biti dio zajedničkog bloka koji je usvojio zajedničke zaključke. Mislim da je to sve providno i da je svima apsolutno jasno šta je na sceni", rekla je premijerka Srpske.

Šta je urađeno  a šta treba još da se uradi u okviru reformske agende biće ključna tema zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Federacije zakazane za 9. mart u Banjaluci. Premijerka Cvijanović kaže da je zadovoljna rezultatima koje je po ovom pitanju postigla Republika Srpska.

"Јedna od tema jeste da se vidi koja su iskustva novih zakona koji su doneseni u Republici Srpskoj u borbi protiv sive ekonomije  s obzirom da se Federacija sprema da donese takve zakone i mislim da ćemo tu imati dosta prostora za razgovore. Јedna od stvari jeste vezana za putnu komunikaciju, odnosno najavljenu izgradnju autoputa Beograd- Sarajevo i tu će se očekivati velika aktivnost entitetskih vlada i naših ministarstava, koji će, naravno, morati sarađivati sa Savjetom ministara, odnosno sa ministarstvom koje se nalazi u Savjetu ministara, ali ovo će biti prvi korak, nakon čega  će naša radna grupa moći zajedno da radi na konkretnim stvarima. Kad to kažem, mislim i na samu trasu i na sve uslove koje je potrebno sagledati. Isto tako ćemo razgovarati i o finansijskom konstrukciji", kaže Cvijanovićeva.

Јedna od stvari koja je obuhvaćena reformskom agendom je i rad kontrolnih organa. Poreskoj upravi Vlada je dala saglasnost da krene u reorganizaciju koja je, kaže, neophodna.

"Zadovoljni smo kad pogledamo prošlu godinu i ostvarene rezultate. Vidimo da je tu došlo do povećane naplate prihoda. Kada su u pitanju direktni porezi, imali smo povećanje od nekih 4%. Doprinosi su ostali na istom nivou i tu očekujemo poboljšanje u budućem periodu. Kada su u pitanju ostali javni prihodi, i tu smo imali povećanje od 4%. Dakle, 6% i 4% bilježimo određena povećanja", navodi premijerka.

Prijedlog Vlade Republike Srpske da se budžetskim korisnicima isplate zaostala dugovanja u ratama nije diskriminatorska kako je je to okarakterisao Sindikat pravosuđa. Premijerka smatra da je prijedlog Vlade fer, i da je na radnicima da sami odluče.

"Zašto tu nema diskriminacije? Mislim da je to pogrešno obrazloženo od strane jednog sindikata. Zato što smo mi rekli da oni ljudi koji su išli već sa tužbama protiv Vlade, već se nalaze u određenim postupcima pred sudovima, morali bi da se odreknu ili da odustanu od svojih tužbi, da bi mogli ući u režim ovih rata plaćanja ili dobijanja svojih iznosa kroz rate", izjavila je Cvijanovićeva.

Ovo je jedini način da se izbjegne mogućnost da se pojedini radnici namire dva puta – sporazumom o izmirenju duga na rate a da istovremeno presudom dobiju taj isti novac.

Vlada ne osporava ni jednom radniku da podnese tužbu, ali ih uvjerava da je sporazum – otplata dugovanja od 18 jednakih rata bolja varijanta, zaključila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović.