latinica  ћирилица
08/03/2017 |  19:23 ⇒ 09/03/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

Derventa: Stanje napeto, građane pozivaju na pripravnost (FOTO/VIDEO)

Јoš jedna neizvjesna noć čeka Dervenćane. Štab civilne zaštite uveo je vanredne mjere zaštite od poplava, nivo Ukrine je u stalnom porastu, a građanima se apeluje da budu u pripravnosti.
Derventa - poplave (foto:derventacafe.com) -
Derventa - poplave (foto:derventacafe.com)

Trka sa vremenom opet je počela. Nijedan sat ne smije se propustiti jer voda neumoljivo nadire, a nivo Ukrine je iz sata u sat sve veći. Štab civilne zaštite aktivirao je sve nadležne službe na terenu.

"Situacija je napeta. Nivo Ukrine u gradu svakih sat vremena rasto po 12 centimetara a već je prešao 20-tak centimetara od kote vanredne odbrane od poplava", ističe Dragoljub Kukić,šef Odsjeka Civilne zaštite Derventa.

Put Derventa-Kalenderovci kod Patkovače (foto:derventacafe.com/Nemanja Marić)

Kritičnih tačaka je na sve strane. Poplavljene su oranice, pojedina domaćinstva. Prva intervencija bila je u Rapćanima gdje je jedno domaćinstvo moralo biti evakuisano.

U Јasencima je, kaže Kukić, popravljan jedan dio nasipa. Kritično je i u Omeragićima i Lužanima, a Begluci su već pod vodom. Na Agićkom kanalu u toku su radovi da se spriječi dalje nadiranje vode.

Problem i dalje predstavlja vještačko jezero u Drenovi koje prelijeva i velik dotok vode kod lokaliteta Žutog mosta, na skretanju za Kalenderovce.

Iz Civilne zastite apeluju građananima da budu u pripravnosti, da pokušaju, kolio je to u njihovoj mogućnosti, osigurati svoju imovinu. Nadaju se da neće biti potrebe za masovnom evakuacijom. Do sad je zaplavljeno oko 20-tak objekata, a veliku opasnost predstavljaju podzemne vode i naravno Ukrina.

Derventa-vanredna opasnost od poplava (foto:derventacafe.com)

A ko bi rekao da od relativno mirnog jučerašnjeg dana, u svega nekoliko sati, stanje na terenu postaje vanredno.

I tako, dok se u susjednom Prnjavoru stanje stabilizuje, u Derventi izgleda tek treba. Iako je bio najavljen prestanak padavina, ni kiša ih u poslijepodnevnim časovima nije zaobišla.

U Ulici Branislava Nušića (iza motela "Dvor") mehanizacija Inžinjerskog bataljona radi na postavljanju nasipa. Radovi se izvode i na Agićkom kanalu.

Oko 16 časova vodostaj Ukrine kod Starog mosta bio je 275 cm.

Prema posljednjim informacijama, i oko 18 časova vodostaj u gradu se povećava.

Oko 19 časova vodostaj Ukrine bio je 290 centimetara.

I oko 20 časova vodostaj je 290 centimetara i stagnira već duže od dva sata.

Zbog obilnih padavina u toku jučerašnjeg dana i protekle noći došlo je do naglog povećanja vodostaja rijeke Ukrine. S obzirom da je vodostaj i dalje u stalnom porastu, mole se građani sa ugroženih područja (Agići, Derventski Lug, Lužani, Omeragići, gradska zona preko rijeke Ukrine, naselje Јasenci, industrijska zona, Begluci i Novi Lužani) da blagovremeno izvrše obezbjeđivanje svojih materijalno-tehničkih sredstava, da na sigurno sklone stoku i da se pripreme za eventualnu evakuaciju.

Most u Donjem Detlaku - Derventa (foto:derventacafe.com/ Davor Sidik)

Takođe se obavještavaju građani da će Štab i Povjerenici civilne zaštite neposredno rukovoditi postupkom zbrinjavanja ugroženog stanovništva.

Za sve informacije građani se mogu obratiti na telefon broj 123 i 065 522 – 415.

Izvor: Derventa kafe, Radio Derventa, TV K3