X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/03/2017 |  20:23 | Izvor: RTRS

Poboljšajte varenje

Da biste pospješili varenje hrane, poželjno je da 15 do 20 minuta prije jela popijete vodu, naravno, u količini za kojom osjećate potrebu.
Sok od narandže - Foto: ilustracija
Sok od narandžeFoto: ilustracija

Za vrijeme ili odmah poslije obroka voda se ne preporučuje, jer varenje otežava, ističu nutricionisti. Dodaju i da ne treba svako da popije od dva i po do tri litra, odnosno 12 čaša, koliko su izračunate dnevne potrebe organizma. Većina namirnica koje unosimo, zapravo sadrži vodu, pa se u prosjeku sa hranom unese oko 4 čaše ove dragocjene tečnosti.

Sokove takođe treba piti pola sata do 40 minuta prije jela, a ako imaju pojačanu kiselost bolje ih je piti nekoliko sati poslije jela. Korisni su jer pored celuloze sadrže i mnogo vlakana pektina. Pektina najviše ima u soku od jabuke, pomorandže i paradajza.

Crni čaj takođe poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Ali ubrzava i metabolizam, jača centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, otklanja pospanost, umor, glavobolju.

Zeleni čaj, s druge strane, povećava tonus organa za varenje, a samim tim i apsorpciju hrane. Takođe, liječi trovanje i dijareju, ali čuva i zube od karijesa.

Izvor: Novosti