latinica  ћирилица
09/03/2017 |  14:39 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Međunarodni sud pravde odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije (VIDEO)

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije! Zahtjev nije validan, i nije donesen na nivou institucija BiH. Za zvaničnike iz Srpske to je pobjeda pravde nad politkom.
Međunarodni sud pravde u Hagu - Foto: klix.ba
Međunarodni sud pravde u HaguFoto: klix.ba

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić smatra da kriza nije završena, jer se mora odgovoriti na brojna pitanja. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poziva republičko Tužilaštvo da pokrene postupak protiv Sakiba Softića, zbog lažnog predstavljanja i zloupotrebe ovlašćenja.

Hag odbio bošnjački zahtjev za reviziju. Ovo je očekivana odluka jer nijedan relevantan organ BiH nije donio odluku o ovom pitanju, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Kaže da je ovo bila složena politička bitka, ali da je uz jake argumente moguće i na međunarodnom planu dokazati da srpski predstavnici i Republika Srpksa, mogu doći do pobjede.

"Smatram da je to odluka koja ozbiljno podržava Dejtonsku BiH zato što jasno pokazuje da niko više u ime BiH osim njenih Institucija ne može donositi odluke", izjavio je danas Mladen Ivanić.

Od početka je bilo jasno da inicijativa Bakira Izetbegovića neće proći, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Smatra da je brzom odlukom sud u Hagu pokazao da je svjestan odnosa u BiH. 

"To je bilo očekivano i svi smo znali da će se takvo nešto desiti ali nismo zanli da će odluka biti donešena ovako brzo. Očiglednio je i sud svjestan problema odnosa u BiH i zato je užurbao svoju proceduru", napominje predsjednik Srpske.

Vlada i Parlament Srpske poručuju da je donošenjem odluke u kratkom vremenskom periodu sud u Hagu pokazao da se poštuju prava, ali i legitimitet i legalitet institucija BiH, jer je od početka bilo jasno da je riječ o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema.

"Pošto Institucije predhodno nisu uradile svoj dio posla i nisu poslali ovakav jedan zahtjev koji je ruzultat usaglašenog stva u okviru Institucija , za mene je to u tom smislu bilo i očekivano", riječi su premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović. 

"Od početka je bilo jasno da je riječ o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH", izjavio je danas i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ipak, odlukom suda u Hagu priča se ne završava, kaže predsjednik Dodik. Smatra da se sada treba pozabaviti novom praksom koju je Izetbegović uveo, da jedan odlučuje u ime svih.

"Јa pozivam Tužilaštvo Republike Srpske, zato što nemam povjerenja u Tužilaštvo BiH, da protiv Sakiba Softića pokrene krivični postupak zbog zbog lažnog predstavljanja i zloupotrebe ovlašćenja", kategoričan je Dodik.

Ivanić poručuje da će u narednom periodu zahtijevati odgovor zašto je Bakir Izatbegović dao nalog bošnjačkim ambasadorima da se pismo srpskog ministra ne dostavi u Hag i ko je davao naloge da se otvaraju pisma namijenjena njemu.