X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/03/2017 |  21:09 | Izvor: RTRS

Kako dvostruko poboljšati pamćenje za četrdeset dana?

Istraživanje Medicinskog centra univerziteta Radbud u Nijmegenu u Holandiji pokazalo je da bilo ko može da usavrši svoje pamćenje iznad prosjeka, bez obzira na veličinu i strukturu mozga, piše Dejli mejl.
Šta sve utiče na pamćenje? - Foto: ilustracija
Šta sve utiče na pamćenje?Foto: ilustracija

Snimanje magnetnom rezonancom pojazalo je da svako može da pobošlja svoje pamćenje primenom jednostavne tehnike, poznate kao "palata pamćenja".

Riječ je o tehnici koja uključuje zamišljanje određenog poznatog prostora, u koji se smještaju različiti pojmovi.

Tako, na primjer, možete da zamislite svoju dnevnu sobu, gdje ćete na određena mjesta u mislima postavljati određene pojmove sa liste. Sve što treba da uradite jeste da se sjetite gdje ste šta stavili, i na taj način ćete mnogo lakše prizvati listu u sjećanje.

Učesnicima istraživanja bilo je potrebno 40 dana da dvostruko poboljšaju svoju memoriju. Oni su svakog dana u periodu od 30 minuta vježbali pamćenje različitih reči.

Pojedini učesnici, sa prosječnim memorijskim sposobnostima i koji prethodno nisu bili podvrgnuti nikakvom treningu, na početku su u prosjeku pamtili oko 26 riječi, da bi taj broj na kraju eksperimenta iznosio 62 riječi.

Četiri mjeseca kasnije, bez dodatnog treniranja, ispitanici su i dalje imali poboljšano pamćenje.

"Јednom kada se upoznate sa ovom strategijom, i znate kako da je primijenite, možete da imate dobro pamćenje i bez daljeg treninga", rekao je doktor Martin Dresler, profesor kognitivne neurologije.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Neuron.

Izvor: Daily Mail