latinica  ћирилица
10/03/2017 |  07:25 ⇒ 07:31 | Autor: RTRS

Sjećanje na egzodus Srba sa područja Sarajeva

Akademijom sjećanja u Bratuncu počinje obilježavanje sjećanja na 21 godinu od egzodusa Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela sarajevskog Starog grada.
Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba - Foto: RTRS
Sjećanje na egzodus sarajevskih SrbaFoto: RTRS

Akademija će početi podsjećanjem da su Srbi iz sarajevskih opština, u ratu, svoje domove odbranili u 36 muslimanskih ofanziva, ali su ih izgubili potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je to područje pripalo Federaciji BiH.

Obilježavanje će biti nastavljeno i sutra. Na bratunačkom groblju biće služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996.

Srbi iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta kroz mećavu i nepročišćenim šumskim putevima, ostavili su imanja krenuvši u potpunu materijalnu neizvjesnost, iscrpljeni četvorogodišnjim ratom i velikim ljudskim i materijalnim gubicima.

Prvi put u istoriji čovječanstva dogodilo se da narod koji kreće u egzodus ostavlja imovinu, a nosi posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca.

Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove.